Nagyvilág

Brit választások: patthelyzet a két nagy erő között

brit választás (Array)
brit választás (Array)

Úgy tűnik, minden azon fog múlni, hogy ki kivel hajlandó együttműködni.

Kapcsolódó cikkek

Teljesen egyenlő a két nagy párt támogatottsága a brit parlamenti választások napján nyilvánosságra hozott utolsó közvélemény-kutatás szerint: mind a 2010 óta kormányzó konzervatívok, mind pedig az ellenzéki Munkáspárt a voksok 34-34 százalékára számíthat.

A konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták támogatottsága 10 százalék, a függetlenségpárti UKIP pedig 12 százalékos szavazatarányra számíthat.

A brit választási rendszer és a választókerületi eltérések figyelembe vételével a konzervatívoknak 284, a Munkáspártnak 263, a Liberális Demokratáknak 31, a UKIP-nak két képviselői mandátumot jósolnak az alsóházban.

Cameron konzervatív párti miniszterelnök elvileg össze tudna hozni egy működőképes többségi koalíciót, ehhez azonban mind a Liberális Demokraták, mind a UKIP bevonására szüksége lenne. A Liberális Demokraták ugyanakkor nyilvánvalóvá tették, hogy nem hajlandóak olyan együttműködéshez csatlakozni, aminek a UKIP is tagja.

Ha a Liberális Demokraták vagy az északír Demokratikus Unionista Párt úgy dönt, hogy a konzervatívok helyett a Munkáspárt mögé sorakoznak fel az új alsóházban, akkor Ed Miliband képes lehet kényelmes többséggel kormányt alakítani. Itt is patthelyzet van azonban: a Munkáspárt elvileg számíthat a Skót Nemzeti Párt biztos támogatására, de a velük való együttműködést a Liberális Demokraták és Ed Miliband is kizárta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik