Nagyvilág
brit választás (Array)

Brit választások: patthelyzet a két nagy erő között

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 07. 12:10

Úgy tűnik, minden azon fog múlni, hogy ki kivel hajlandó együttműködni.

Korábban a témában:

Teljesen egyenlő a két nagy párt támogatottsága a brit parlamenti választások napján nyilvánosságra hozott utolsó közvélemény-kutatás szerint: mind a 2010 óta kormányzó konzervatívok, mind pedig az ellenzéki Munkáspárt a voksok 34-34 százalékára számíthat.

A konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták támogatottsága 10 százalék, a függetlenségpárti UKIP pedig 12 százalékos szavazatarányra számíthat.

A brit választási rendszer és a választókerületi eltérések figyelembe vételével a konzervatívoknak 284, a Munkáspártnak 263, a Liberális Demokratáknak 31, a UKIP-nak két képviselői mandátumot jósolnak az alsóházban.

Cameron konzervatív párti miniszterelnök elvileg össze tudna hozni egy működőképes többségi koalíciót, ehhez azonban mind a Liberális Demokraták, mind a UKIP bevonására szüksége lenne. A Liberális Demokraták ugyanakkor nyilvánvalóvá tették, hogy nem hajlandóak olyan együttműködéshez csatlakozni, aminek a UKIP is tagja.

Ha a Liberális Demokraták vagy az északír Demokratikus Unionista Párt úgy dönt, hogy a konzervatívok helyett a Munkáspárt mögé sorakoznak fel az új alsóházban, akkor Ed Miliband képes lehet kényelmes többséggel kormányt alakítani. Itt is patthelyzet van azonban: a Munkáspárt elvileg számíthat a Skót Nemzeti Párt biztos támogatására, de a velük való együttműködést a Liberális Demokraták és Ed Miliband is kizárta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.