Nagyvilág

Megvalósulhat az orwelli rémkép

guantanamo (guantanamo, )
guantanamo (guantanamo, )

Félelmetes jövőt vet fel a Human Rights Watch. A jogvédő csoport szerint az emberi jogok megsértései jelentős szerepet játszottak a legtöbb jelenlegi válság kiterjedésében és súlyosbodásába.

Veszélyes rövidlátás

Az emberi jogoknak egyebek között az Egyesült Államok általi megsértése is hozzájárult az Iszlám Állam nevű terrorszervezet iraki megjelenéséhez, valamint az ukrajnai válság kibontakozásához – jelentette ki Kenneth Roth, a Human Rights Watch (HRW) jogvédő csoport igazgatója, aki csütörtökön Bejrútban mutatta be a szervezet éves jelentését.

A szakértő kifejtette: sok kormány úgy gondolja, hogy a biztonsági szempontokat az emberi jogok fölé kell helyezni, és a jelenlegi biztonsági fenyegetések elleni lépéseknek elsőbbséget kell élvezniük az emberi jogokkal szemben. “Úgy vélik, hogy az emberi jogokat – mint luxust – háttérbe kell szorítani” – fogalmazott, és kijelentette, hogy ez a fajta szemlélet rövidlátásra utal, és ellenkező hatást vált ki.

Kifejtette, hogy az Iszlám Állam szunnita dzsihadistáinak előretörését a HRW szerint egyebek mellett az okozta, hogy a Nyugat nem volt képes véget vetni a szíriai erőszakos cselekményeknek, az Egyesült Államok 2003-ban lerohanta Irakot, majd lábbal tiporták az emberi jogokat a bagdadi Abu Graib börtönben vagy a guantánamói amerikai katonai támaszponton történt visszaélésekkel. Irakban Washington és London szemet hunyt Núri al-Máliki volt síita kormányfő szektás politikája, a szunnita kisebbség üldözése, az önkényes fogva tartások és a sommás kivégzések felett, miközben egyre csak szállította a bagdadi kormánynak a fegyvereket – sorolta a példákat Kenneth Roth.

Kettős mérce?

Az ukrajnai válságra vonatkozólag azt állapította meg: a krízist súlyosbíthatta, hogy a Nyugat “viszonylag gyengén reagált” arra, hogy Oroszországban az utóbbi két évben elfojtották a másképp gondolkodók hangját és megsértették az emberi jogokat. Arra is kitért, hogy a nyugati országok a “jók a gonoszok elleni mentalitásukkal”, továbbá azzal a törekvésükkel, hogy Ukrajnát az orosz agresszió áldozataként állítsák be, nem vettek tudomást arról, hogy Ukrajnában is sérültek az emberi jogok.

A Human Rights Watch ezenkívül bírálta a kormányok mindennapossá vált kémkedését. “A kormányok mindenütt tömeges megfigyelő módszereket fejlesztenek ki a műfaj bajnokai, Washington és London mintájára” – jelentette ki Cynthia Wong, a HRW internettel foglalkozó kutatója, aki figyelmeztetett: “valóságos orwelli forgatókönyv valósulhat meg”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik