Nagyvilág

Kiverték az Iszlám Államot a Szindzsár hegyről – Moszul készül

Szindzsár térség Irak (Szindzsár térség Irak)
Szindzsár térség Irak (Szindzsár térség Irak)

A kurd fegyveres erők, a pesmergák jelentős harci sikereket könyvelhettek el az elmúlt hónapokban. Visszafoglalták a Szindzsár hegyet és térségét, felszabadítva a területen élő jezidi kisebbséget. Az Iszlám Állam fegyveresei visszavonultak Moszulba.

Az Iszlám Állam úgy távozott a Szindzsár térségből, ahogyan augusztusban érkezett, valódi harcok és szabályos ütközet nélkül. “Mintha ugyanazt látnám, mint öt hónappal ezelőtt” – mondta Májzár al-Szammari, a Szindzsár úti háza előtt állva a Daily Beast amerikai hírportálnak, miközben az iraki kurd erők elhaladtak mellette. “Akkor a pesmergák harc nélkül visszavonultak. Ma az Iszlám Állam csoportja ugyanezt csinálja. Olyan ez, mintha megbeszélték volna, hogy szerepet cserélnek.”

Amióta az iraki kurd erők felvették a harcot az önjelölt Iszlám Állammal, a Szindzsár térség a konfliktus összes résztvevője számára fontossá vált. Az ISIS jelentős szállítási útvonala vezetett erre. A kurdok számára vitatott terület, mely Irak része, de szerintük a saját félautonóm zónájukhoz kellene tartoznia. Továbbá úgy hiszik, a térségben élő jazidi vallási kisebbséggel közvetlen rokonságban állnak. Az ISIS-re légicsapásokat mérő nemzetközi koalíció számára a terület stratégiai jelentőséggel bír, mivel ez az a pont, ahonnan szét lehet választani az ISIS iraki és szíriai csoportját.

Szindzsár felszabadításával biztonságos út nyílt a jazidikhoz is, akik az ISIS miatt rekedtek a térségben. A kisebbség sorsa címlapokra került szerte a világon, Barack Obama pedig azt nyilatkozta, részben miattuk rendelte el az Iszlám Állam elleni légi hadjáratot a nyáron.

Fotó: Europress

Moszul készül

Moszul városa miatt is fontos a térség. Szindzsár és Moszul kapcsolatát így lehetne a leginkább jellemezni: ha Szindzsár orrát megütik, Moszul szemeiből hullanak a könnyek. Bár a szindzsári események viszonylag távol estek Moszultól, most történt meg a biztonsági válság kirobbanása óta először, hogy a támadások szele elért a városhoz.

Az ISIS szindzsári vereségét követően Moszult nyugati irányból elözönlötték a Tal Afar és Ajadíja térségből kitelepített türkmének. Többször lehetett hallani, hogy szunnita vallású iraki kisebbségből sokan támogathatják a szélsőséges szunnita ISIS-t, ezért a türkmének Moszulba vezető útjuk során attól féltek, hogy a dzsihadisták mellett ők is célpontokkká válhatnak, bárki oldalán álljanak is. Nehezen mossa le magáról az “Iszlám Állam szövetségese” címkét az, aki az ISIS uralma alatt is a térségben tartózkodott.

A Moszulba érkező tömegek nagy terhet jelentenek a városnak. Utak hiányában, melyeken az ellátmány érkezhetne a lakóknak, nem sokáig tud fennmaradni. Laith Hathim ironikusan figyelte a Moszulba érkező menekülteket: “Néhány hónappal ezelőttt mi akartunk átszökni az ő városaikba. Most ők keresnek menedéket a miénkben.”

Humanitárius krízis

Az útlezárásoktól való félelmükben sokan rohamozták meg a boltokat, hogy felszerelkezzenek az alapvető élelmiszerekből. Üzemanyagból már most hiány van és a helyzet csak romlani fog, ha a szíriai oldalról nem érkezik utánpótlás. “Unom már, hogy újra fel kell készülnöm a krízisre” – mondta Hathim. “Bárcsak ez lenne az utolsó alkalom, hogy az éhség és a bombák miatt kelljen aggódni.

A moszuliak leginkább a légi támadások miatt aggódnak. Még élnek az emlékezetükben az iraki hadsereg véletlenszerű bombázásai és attól félnek, hogy újra megtörténhetnek. Vannak közülük, akik már most olyan helyet keresnek, ahová majd elbújhatnak a bombák elől.

Fotó: Europress

Búcsú a „felszabadítóktól”

A kezdetekkor Moszul lakosai felszabadítókként tekintettek az ISIS-harcosokra, most már hiába akarnak elmenni, nem tudnak. Az iraki Kurdisztán és Bagdad felé vezető utak mind le vannak zárva, és már a Szíria felé sem lehet közlekedni. Továbbá, az ISIS nem engedi, hogy a helyiek akár egy kis időre is elhagyják a várost. Sokan úgy gondolják azért, hogy emberi pajzsot gyárthassanak belőlük, ha még rosszabbra fordulna a helyzet. A lakosok közül többen tervezték, hogy embercsempészekkel vitetik majd át magukat Szírián keresztül Törökországba, de most már ez a veszélyes kaland sem kivitelezhető.

Jelenleg Moszul utcáin még látni pár ISIS-tagot, de a külföldi harcosaik java már elhagyta a várost. Akik maradtak, azok helyiek közül valók és alig látszanak 25 évesnek.

“Először lehet félelemet és frusztrációt látni az ISIS-harcosokon” – mondta egy moszuli orvos. “Ahogy növekszik a sebesültjeik és a halottaik száma, egyre inkább elveszítik a vezetőségbe vetett bizalmukat.”

A szindzsári győzelem hallatára sokan kezdtek tanakodni, vajon kinek a kezében lesz Moszul a továbbiakban. Néhányan úgy hiszik, az ISIS harcok nélkül egyszerűen kivonul majd a városból. De vannak, akik azt mondják, ezek csak olyan emberek vágyálmai, akik már régóta béke után epekednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik