Nagyvilág

Kétezer embert végzett ki az IÁ

Az utóbbi hat hónapban közel kétezer embert végeztek ki az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita csoport tagjai Szíriában. Az áldozatok többsége civil.

A dzsihadisták összesen 1878 embert végeztek ki Szíriában, közül 120-an az IÁ tagjai voltak. Jórészt olyan külföldi harcosok, akik megpróbáltak hazatérni a közel-keleti országból. – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Rámi Abder-Rahmán, a szervezet igazgatója arról számolt be, hogy a radikálisok 1175 civillel, köztük nyolc nővel és négy gyerekkel végeztek.

A polgári áldozatok közül 930-an a terroristákkal szembeszálló, as-sejtaat törzs tagjai voltak. A legtöbbjüket nem harcok közben, hanem pusztán megtorlásként gyilkolták meg a tartomány jelentős részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamisták. A tájékoztatás szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg 502 tagját, valamint a rivális felkelőcsoportok 81 fegyveresét is kivégezték, az áldozatok többsége szíriai állampolgár volt. Legtöbbjüket agyonlőttek, lefejezték vagy halálra kövezték.

Bár ezeket az adatokat hivatalos források nem erősítették meg, a tömeges kivégzések, a lefejezések és a különös brutalitással elkövetett egyéb módszerek az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam védjegyévé váltak. Az OSDH szerint a kivégzettek tényleges száma ennél jóval magasabb lehet, sok embert ugyanis még eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik