Nagyvilág

Orbánnal viccel a The New York Times

A tekintélyes amerikai lapba írt véleménycikket Kati Marton, magyar származású író, újságíró.

Szerinte Budapest – köszönhetően az EU nagylelkű támogatásának – soha nem nézett ki jobban. Ez azonban csak a felszín. A valóság a Szabadság tér, meg az emlékmű. A hivatalos, és előtte a rögtönzött. A kettő jelképezi azt a veszélyes új irányt, amerre a kormányfő vezeti országát. Vissza a múltba. Az egykor ígéretes demokrácia gyorsan csúszik az idegengyűlölet, a tekintélyelvűség felé, ami azért rendkívüli, mert Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak. A kormányfő úgy mond nemet a két szövetség alapvető értékeinek, hogy a magyarországi beruházások 95 százalékát az EU pénzeli.

Kati Marton egy a sajtószabadság helyzetét vizsgáló szervezet missziójának élén járt Budapesten. Szerinte az új médiatörvénnyel a kormány gyakorlatilag ellenőrzi a sajtót, különösen a televíziót, mint elsődleges hírforrást. Ennek nagy hatása volt arra, hogy Orbánt újraválasztották. Az újságírók nem féltik az életüket, csak a megélhetésüket. A magyar-amerikai írónő példaként hozza fel az állami hirdetések elvonását, az Origo ügyét, a civilszervezetek vegzálását. Kati Marton szerint Orbán csak külföldön határolódik el a Jobbiktól, odahaza sok mindent átvesz a radikális párt retorikájából.

A szerző szerint Európának most az az Orbán Viktor okoz komoly kihívást, aki 25 éve a Hősök terén, fiatalon és szakállasan hazaküldte a szovjet megszálló hadsereget. Orbán Viktor éppen úgy viselkedik, mint Putyin elnök. Mintha senkinek nem tartozna elszámolással. Pedig tartozik, mert mintegy hárommillió ember él szegénységben, miközben az állam stadionokra költ, csak azért, mert a miniszterelnök a foci megszállottja. (A szerző külön is említi Felcsútot.)

Kati Marton cikkében felidéz egy viccet, amely szerint Orbán Viktor a tükör előtt állva azt mondja: „A szemem az anyámé, az orrom az apámé, az állam – én vagyok!”

Richard Holbrooke amerikai diplomata özvegye korábban a Heti Válasznak azt mondta, soha nem hitte volna, hogy egyszer egy a sajtószabadság helyzetét vizsgáló szervezet (Committee to Protect Journalists, CPJ) missziójának élén tér haza. Akkor azt mondta, hiba egyenlőségjelet tenni Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közé, aki ilyet ír, „rosszul végzi a munkáját”. “De Orbán ezt magának is köszönheti. Ő követte el azt a kapitális hibát, hogy Kína és Törökország mellett Oroszországot nevezte meg modellként. Ráadásul borzasztó időzítéssel, amikor mindenki Ukrajnára figyelt.

Szerinte Orbánt nem az illiberális állam hibás szóhasználata miatt bántják, hanem azért, mert szavai összhangban voltak tetteivel. “A magyar demokráciának nincsenek mély gyökerei. Öntözni kellene, nem a határait feszegetni.” A kormány politikusa nem felelhet egy újságíró kérdésére azzal, hogy „csak”. Ő gyerekeinek mondja ezt, ha azt akarja, fogják be a szájukat. „A szabad sajtó az, amely elválasztja a diktatúrát a demokráciától” – mondta a Heti Válasznak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik