Belföld

Orbánt önmaga miatt putyinozzák

Kati Marton (Kati Marton, írónő, újságíró)
Kati Marton (Kati Marton, írónő, újságíró)

Ezt mondja Kati Marton, aki a Heti Válaszban beszél a magyar sajtószabadság helyzetéről, a kormányfő baklövéseiről.

A magyar-amerikai írónő az orosz és a magyar helyzet közötti különbséget érzékeltetve azt mondja: Magyarországon nincs veszélyben az újságírók élete, mint Oroszországban. Nem szűnt meg a független média, az tragikus lenne. Ugyanakkor azt sem hitte volna soha, hogy egyszer egy a sajtószabadság helyzetét vizsgáló szervezet (Committee to Protect Journalists, CPJ) missziójának élén tér haza. Szerinte hiba egyenlőségjelet tenni Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közé, aki ilyet ír, „rosszul végzi a munkáját”.

“De Orbán ezt magának is köszönheti. Ő követte el azt a kapitális hibát, hogy Kína és Törökország mellett Oroszországot nevezte meg modellként. Ráadásul borzasztó időzítéssel, amikor mindenki Ukrajnára figyelt. És nagy üzletet is kötött Moszkvával, miközben a Nyugat szankciókat hozott. Miért nem Dániát vagy Ausztriát hozta példaként? Ő adott támadási felületet.” Kati Marton a hibák közé sorolja, hogy a magyar kormányfő érdemben nem áll szóba a sajtóval, nem válaszol kérdésekre, nem vitázik ellenfeleivel.

Orbánt nem az illiberális állam hibás szóhasználata miatt bántják, hanem azért, mert szavai összhangban voltak azzal, amit tenni látszott. „Ha ilyen szimbolikus gesztusokra nem figyel, nem csodálkozhat, hogy az az imázs alakul ki róla, hogy vita nélkül fogadtat el bármilyen törvényt, és a sajtót semmibe veszi. (…) A magyar demokráciának nincsenek mély gyökerei. Öntözni kellene, nem a határait feszegetni.” A kormány politikusa nem felelhet egy újságíró kérdésére azzal, hogy „csak”. Ő gyerekeinek mondja ezt, ha azt akarja, fogják be a szájukat.       

„A szabad sajtó az, amely elválasztja a diktatúrát a demokráciától”

Kati Marton szerint Magyarországon a sajtómunkások élete nincs veszélyben. „A megélhetésük azonban lehet. Például, ha megvonják az állami hirdetéseket az ellenzéki médiától. A hirdetések elosztása tökéletes eszköz, hogy a kormány jutalmazza azokat, akik kedvére valót írnak, és megfojtsa, akik kritikusak. Vannak szigetei a szabadságnak, főleg az interneten, de offline is. Ám nem könnyű az életük.”  (Az interjú még az előtt készült, hogy napvilágra került az internet megadóztatásának szándéka – a szerk.)

Fotó: MTI/Földi Imre

Az RTL Klubra kivetett büntetőadó kapcsán az írónő úgy látja, a magyar kormány autoriter módon viselkedett, így esett abba a csapdába, hogy túl nagyra emelte a tétet, komoly hírmédiummá tett egy bulváradót. Az interjú egyik legszebb része, amikor a Heti Válasz újságírója megkérdezi, csak ellenzéki újságírókkal találkozik-e. „Természetesen nem – most is éppen önnel beszélek. De azokkal nincs értelme beszélni, akik szerint tökéletes a helyzet, nekik aligha van szükségük segítségre.”

Kati Marton sok éve vesz részt ilyen missziókban, többször járt Oroszországban, Törökországban, nemrég Pakisztánban.  Sehol sem tapasztalt elzárkózást a kormányok részéről, „tudják, hogy alapos, objektív és pártatlan jelentéseket” tesznek le az asztalra, nem gyújtó hangú kiáltványokat. Nem céljuk, hogy beleszóljanak, más országok hogyan élik az életüket.

A teljes interjú a legfrissebb Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik