Nagyvilág

Kuba és az USA vállvetve az Ebola ellen

Gazdasági nehézségei és szegényes eszköztára ellenére Kuba az élére akar állni az ebola elleni küzdelemnek, jelentős számú egészségügyi alkalmazottat küld a járvány sújtotta nyugat-afrikai országokba - folytatva ezzel hagyományát az egészségügyi ellátás exportálásában -, miközben a nagy országok inkább a humanitárius szervezetekre bízzák a feladatot - írta az MTI. 

A nagy országok közül csak az Egyesült Államok kivétel, hiszen háromezer hadmérnököt, katonai egészségügyist és egyéb katonát küld a térségbe. Így könnyen lehetséges, hogy a két ellenséges viszonyban lévő ország fiai, lányai egymással vállvetve fognak dolgozni a járvány megfékezésén. Ez hozzájárulhat Washington és Havanna ellenséges viszonyának enyhüléséhez.

A The New York Times című tekintélyes amerikai napilap egy héttel ezelőtt szerkesztőségi cikkében felszólította Barack Obama elnököt, hogy vegye fel újra a diplomáciai kapcsolatokat Kubával, és vessen véget az értelmetlen gazdasági embargónak.

Százhatvanöt kubai orvos és nővér már Sierra Leonéban van, a jövő héten pedig további 296 utazik Libériába és Guineába. Kubában a trópusi betegségekkel foglalkozó havannai kórház készíti fel három hét alatt az orvosokat és az ápolókat a misszióra, a valóságos helyzetben való gyakorlás végett egy külön e célra létesített tábori kórházban. Azok, akik már elutaztak Sierra Leonéba, még nem álltak ott munkába, hanem szintén felkészülnek.

A kommunista vezetésű Kuba már rögtön az 1959-es forradalom után megteremtette azt a hagyományt, hogy jelentős orvoscsapatokat küld szerte a világba katasztrófákhoz. Összesen 135 ezer kubai indult el ilyen misszióba, s jelenleg is mintegy 50 ezer van Latin-Amerika, Afrika és Ázsia 66 országában a havannai egészségügyi minisztérium adatai szerint. Amerikai katonák és kubai orvosok egyébként dolgoztak már együtt korábban is: Haitin a földrengés után, 2010-ben.

Kuba más módon is oroszlánrészt vállal az ebola elleni küzdelemből: a vírus esetleges latin-amerikai megjelenésére készülve rendkívüli csúcstalálkozót rendez jövő hétfőn, s azon kilenc térségbeli ország vesz részt. John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken dicsérte Kuba szerepvállalását.

A WHO legfrissebb adatai szerint az ebola vérzéses láz 9216 regisztrált megbetegedéséből 4555 ember halt meg hét országban: Libériában, Sierra Leonéban, Guineában, Nigériában, Szenegálban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik