Nagyvilág

Az Ebola háromezer gyereket tett árvává

Sierra Leonéban, Libériában és Guineában az Ebola-áldozatok gyermekeit sokszor megbélyegzik, a rokonok is félnek őket magukhoz venni.

A mindkét szülőjüket elvesztők valós száma a négyezret is elérheti, mert az elmúlt hetekben rosszabbodott a helyzet a térségben – mondta az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) egészségügyi felelőse, Mickey Chopra, egy exkluzív interjúban a Hszinhua kínai hírügynökségnek.

A pánik miatt kitaszítják a gyerekeket

A mostani súlyos Ebola-járvány februárban Guineában kezdődött, a fertőzés azóta néhány más országra, mindenekelőtt Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a vírus eddig 8914 embert fertőzött meg, akik közül 4500-an haltak meg.

Chopra arra is felhívta a figyelmet, hogy az Ebola-áldozatok gyermekeit sokszor megbélyegzik, a rokonok is félnek őket magukhoz venni, mert attól tartanak, hogy a kór rájuk is átterjed. A pánik fokozódásával sok családból eltávolították a korábban árvaként már befogadott rokon gyermekeket.

A malária és a tbc erősebben támad

Ehhez a helyzethez a gyermekeket segítő szervezeteknek is alkalmazkodniuk kell – hangsúlyozta. Az UNICEF most azon dolgozik, hogy az árvákat fogadni tudó központokat hozzon létre a térségben.

A tisztviselő az Ebola-járvány további következményeként említette, hogy a térség kórházaiban jelentősen korlátozódtak a más súlyos betegségek (köztük a malária és a tbc) gyógyítására fordítható egészségügyi források és eszközök. Emiatt valószínűleg gyermekek ezrei halnak meg ezekben az országokban.

Chopra megemlítette azt is, hogy az UNICEF 200 millió dolláros támogatást kért az ENSZ forrásaiból arra a küzdelemre, amelyet az Ebola-járványban megbetegedett vagy árván maradt gyermekek érdekében folytat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik