Nagyvilág

Magyarország volt a téma a nemzetközi emberi jogi konferencián

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi tanácskozásán a szervezet 57 tagállama és az Európai Unió képviselői vettek részt.

A varsói konferencián a Human Rights First jogvédő szervezet elnöke, Elisa Massimino elmondta, hogy a kormányok törekvése a civil szervezetek megfélemlítésére és elhallgattatására veszélyezteti a régió biztonságát és stabilitását. Az amerikai emberi jogi aktivista elítélte a kormánnyal szemben kritikus magyarországi szervezetek hatósági vegzálását és külföldi ügynökként való kezelését – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

A konferencián négy magyar civil szervezet, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International is részt vett. Előadásukban a magyar demokrácia állapotát, a kormány civil szervezetekkel szembeni lépéseit és a korrupciós helyzetet ismertették. Elmondták, hogy az illiberális állam kiépítése az alkotmányos intézményrendszer felszámolásával megvalósult.

A kormány által működtetett Emberi Jogi Kerekasztaltól nemrég tiltakozásból felállt Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Kristóf rendkívül veszélyes fejleménynek nevezte, hogy miután a kormánynak a politikai elfogultság vádjával nem sikerült lejáratnia a számára kényelmetlen szervezeteket, fokozódó hatósági nyomás alá helyezi őket. A Transparency International jogi vezetője, Ligeti Miklós a trafikengedélyek botrányos újraosztásáról és a takarékszövetkezeti szektor trükkös államosításáról, majd „haveri alapon” történt privatizációjáról beszélt, ezeken keresztül mutatta be, hogyan él vissza a kormány hatalmával azért, hogy számára kedves csoportokat a törvényalkotás eszközével juttasson illetéktelen előnyhöz.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik