Nagyvilág

Terhes asszony és gyerek halt meg Gázában

A Hamász szerint a szerdai támadás célpontja a terrorszervezet katonai parancsnoka volt.

A Gázai övezet elleni kedd éjszakai izraeli légicsapásban meghalt a Hamász katonai szárnyát vezető parancsnok felesége és lánya – közölte Músza Abu Marzúk, a szélsőséges szervezet második számú politikai vezetője, aki szerint a célpont maga a katonai parancsnok volt. Egy másik szerdai támadás a palesztin hatóságok szerint egy gázai család hat tagjával végzett, köztük egy várandós asszonnyal és három gyerekkel.

Marzúk szerdára virradóra a Facebookon közzétett üzenetében közölte, hogy a légicsapás célpontja a Hamász katonai szárnyát, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádokat vezető Mohamed ed-Deif volt, de a felesége és a lánya vesztette életét. Marzúk nem tért ki arra, hogy mi történt magával Deiffel, de azt állította, hogy Izrael az ő meggyilkolása érdekében rúgta fel a tűzszünetet.

A Marzúk által közölteket más palesztin vezetők egyelőre nem erősítették meg.

Palesztin kórházi források csupán azt közölték, hogy Gázavárosban egy ház elleni légicsapásban hárman haltak meg, két asszony és egy kétéves kislány.

Az izraeli médiában is felröppentek szerdára virradóra olyan hírek, hogy a légierő egy az Izrael elleni rakétatámadásokért felelős Hamász-parancsnokot vett célba, de a híradásokból nem derült ki, hogy az illető kicsoda és életben maradt-e.

Mohamed ed-Deif a múltban már túlélt több izraeli támadást.

Kedd este, néhány órával az éjfélig tartó ideiglenes tűzszünet lejárta előtt újrakezdődtek az izraeli légicsapások a Gázai övezetben és a palesztinok rakétatámadásai Izrael déli és középső részei ellen, és emiatt megszakadtak a tartós tűzszünetről szóló kairói tárgyalások is. Izraeli források szerint kedd este legalább ötven rakétát lőttek ki a zsidó állam területére a palesztin övezetből. Számos dél-izraeli településen, de Tel-Avivban és Jeruzsálemben is újra megszólaltak a légvédelmi szirénák. Áldozatokról nem érkeztek hírek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a legerélyesebben elítélte a tűzszünet felrúgását, és felhívta mindkét fél figyelmét arra, hogy felelősség terheli őket a helyzet súlyosbodásáért.

A palesztin és az izraeli delegáció egymást vádolta a tűzszünet felrúgásáért, és úgy nyilatkoztak, hogy zátonyra futottak a tartós fegyvernyugvásról folyó kairói egyeztetések.

A július 8-án kitört konfliktusban a palesztin hatóságok szerint több mint kétezren vesztették életüket a Gázai övezetben, többségükben civilek. Izraeli oldalon 64 katona és három civil halt meg a Hamász támadásaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik