Nagyvilág

Hosszabb tűzszünet jöhet Gázában

Akár egy hónapos fegyvernyugvás is lehet, de egyelőre nem erősítették meg a megállapodásról szóló híreket egyik oldalról sem.

Huszonnégy órával meghosszabbították az izraeli-palesztin tűzszünetet a Kairóban egyiptomi közvetítéssel zajló kétoldalú tárgyalásokon – jelentette be az egyiptomi kormány nem sokkal az ötnapos ideiglenes fegyvernyugvás lejárta, helyi idő szerint hétfő éjfél előtt. A kabinet tájékoztatója szerint közben folytatódnak a tárgyalások egy hosszabb időtartamra szóló tűzszünetről.

Korábban a tárgyalásokon részt vevő palesztin illetékesek azt mondták, hogy elvi megállapodás született a tűzszünet meghosszabbításáról akár egy hónapra, de ezt sem Jeruzsálemben, sem Kairóban nem erősítették meg. Arab hírtelevíziók szerint egy egy hónapos fegyvernyugvás alkalmat adhat arra, hogy a szemben álló felek hozzálássanak azoknak a kulcsfontosságú kérdéseknek a megvitatásához, amelyekben eddig nem sikerült egyezségre jutniuk. Elsősorban a gázai repülőtér megnyitásáról, egy ottani kikötő létrehozásról, a palesztin foglyok elengedéséről, illetve a Gázai övezetben eltűnt két izraeli katonára való kicserélésükről tárgyalnának.

A Gázai övezet palesztin frakciói és Izrael között kötött ötnapos ideiglenes tűzszünet helyi idő szerint hétfő éjfélkor járt le. Az ideiglenes tűzszünetet a tartós fegyvernyugvásról szóló kairói tárgyalások idejére kötötték. Ez volt a harmadik sikeres ideiglenes tűzszünet az Erős Szikla hadművelet július 8-i elindítása óta. Az első után az övezetből heves rakétatámadás érte Izraelt, és a második lejárta előtt néhány perccel szintén több rakétát lőttek ki a szomszédos területekre.

Három órával az ötnapos tűzszünet lejárta előtt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az izraeli hadsereg keményen fog fellépni, ha a palesztin fegyveresek ismét rakétákat lőnek ki a zsidó állam területére Gázából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik