Nagyvilág

Elzárták a gázt az oroszok

Oroszország bekeményített a tartozások miatt: Ukrajna mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg.

“Az előzetesen kiállított számla alapján nem érkezett be pénz az ukrán féltől” – közölték a Gazpromnál. A cég adatai szerint az eddig leszállított földgázért Ukrajna 4,458 milliárd dollárral( mintegy ezermilliárd forint) tartozik.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter az Interfax orosz hírügynökséget arról tájékoztatta nem sokkal az előre fizetéses rendszerre való átállás bejelentése előtt, hogy a következő lépések közép-európai idő szerint tíz óra körül derülnek ki. Miután találkozik Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az ukránok hét részletben fizessék ki gáztartozásaikat, az első egymilliárd dollárt hétfőn, a többi pénzt az év végéig. Kompromisszumként azt vetették fel, hogy nyáron 300, télen 385 dollárt fizessen Ukrajna ezer köbméterenként. Az oroszok ezzel szemben azt követelik, hogy évszaktól függetlenül 385 dollár legyen a gáz ára, valamint Kijev azonnal utaljon át 1,9 milliárd dollárt. A Gazprom vállalat végül úgy döntött, hogy csak az előre kifizetett mennyiséget szállítja Ukrajnába.

A gázért 2010 óta 385 dollárt fizettek az ukránok, majd tavaly kedvezményt kaptak, miután Viktor Janukovics akkori elnök visszalépett az uniós társulási egyezmény aláírásától. Janukovics elmozdítása után viszont 485 dollárra akarták felemelni az árat, emiatt Kijev kilátásba helyezte, hogy Stockholmban döntőbírósághoz fordul. Ezután kezdődtek háromoldalú tárgyalások Ukrajna, Oroszország és az Európai Bizottság között.

Orbán: „Oroszországban nem a piaci, hanem állami politikai alapú logika működik”

Orbán Viktor még 2007-ben így szólalt fel a Római szerződés aláírásának 50. évfordulóján: „Az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van, míg Európában a politikától független piaci észjárás a jellemző, addig Oroszországban nem a piaci, hanem állami politikai alapú logika működik” – mindezt a gázellátás orosz működtetése kapcsán tartotta fontosnak leszögezni, majd így folytatta: „míg Európában a piac szereplői elfogadják a verseny szabályait, az üzleti tranzakciók átláthatóak, addig Oroszországban nem a verseny elfogadása, hanem a monopóliumra való törekvés a jellemző”. Erre az akkori orosz nagykövet úgy reagált, nem a politikusok dolga minősíteni egy népet.

Szerencsére azóta Orbán Magyarország miniszterelnökeként már a második ciklusában bizonyíthatja, hogy európai vezetőként elfogadja a verseny szabályait, átlátható üzleti tranzakciókra törekszik, és semmilyen területen nem törekszik monopóliumokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik