Nagyvilág

Elzárják az orosz gázcsapot

Ukrajna lezárja az oroszországi határát, és miután a két országnak nem sikerült rendeznie az árvitát, Moszkva elzárja a csapokat.

“Az ukrán elnök pontos feladatot határozott meg ilyen tekintetben, és mi maradéktalanul végrehajtjuk… A szó szoros értelmében néhány nap alatt lezárjuk a hadseregünk alakulataival a teljes államhatárt, és ütközőövezetet hozunk létre” – fogalmazott Mihaljo Kovalj ügyvezető ukrán védelmi miniszter. A határőrök hamarosan újra birtokukba veszik a határőr-létesítményeket azokon a területeket, amelyek már a fegyveres erők ellenőrzése alatt vannak – tette hozzá.

A közös határ mintegy 250 kilométeres szakaszát már lezárták, a nemzetbiztonsági tanács hétfőn áttekinti a háborús veszélyállapot bevezetésének kérdését a Donyec-medencében. Kovalj arról is beszélt, hogy felfüggesztést kapott több katonatiszt, köztük Olekszandr Vutov vezérkari tábornok arra az időre, amíg tart a nyomozás a Luhanszk megyében szombaton lelőtt Il-76-os ukrán katonai szállító repülőgép ügyében. A gép fedélzetén tartózkodó 49 ember életét veszette.

A gázárról folyó orosz-ukrán tárgyalások eközben eredménytelenül értek véget. Az oroszok nem tágítottak attól, hogy hétfő reggeltől nem szállít gázt Ukrajnának, ha addig nem fizeti ki a csaknem kétmilliárd dolláros gázadósságát. A megbeszélések után Szergej Kuprijanov, a Gazprom orosz gázvállalat képviselője közölte, hogy az orosz fél június 16-án, hétfőn moszkvai idő szerint 10 óráig (magyar idő szerint reggel nyolc óráig) várja az összeget. Amennyiben addig nem érkezik meg a pénz, az ukrajnai gázszállítások tekintetében áttér az előre fizetés rendszerére. Ez egyben azt jelenti, hogy leállnak az Ukrajnába irányuló gázszállítások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik