Nagyvilág

Csak feldühítenék az oroszokat a gazdasági szankciókkal

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a várttal ellentétes hatásuk lenne az intézkedéseknek. A miniszter szerint az EU nyilatkozataiból az derül ki, hogy nem a február 21-i megállapodáshoz akarják tartani magukat.

“Reméljük, partnereink megértik álláspontunkat. Senkinek sincs joga dühösnek lenni Oroszországra. Az Európai Unió és az Egyesült Államok nem teljesítették kötelezettségeiket Ukrajnában” – mondta az orosz diplomácia vezetője.

Ki szegte meg a megállapodást?

Lavrov hangsúlyozta, hogy Kijevben minden ukránt, nem pedig “csak egyeseket” képviselő kormányt kell alakítani, s azzal vádolta meg az EU-t és Amerikát, hogy nem támogatnak egy konszenzusos kormányt és reformokat.

“Nyilatkozataiban az EU egyszer sem utalt a február 21-i megállapodásra. Ez azt jelenti, hogy az EU nem akar nemzeti egységkormányt és nem akarja lefegyverezni (a tüntetőket)” – fogalmazott Lavrov.

Moszkva az utóbbi napokban folyamatosan azzal vádolta a Nyugatot, hogy megsértette a február 21-én Viktor Janukovics elnök és az ellenzék által EU-s külügyminiszterek közvetítése mellett megkötött egyezséget. Akkor az ukrán felek abban egyeztek meg, hogy nemzeti egységkormányt alakítanak, alkotmányos reformokat hoznak, és decemberig elnökválasztást írnak ki. Azonban a parlament később kezébe vette az irányítást, és a Janukovics pártjához tartozó képviselők támogatásával az egyezségben megfogalmazottakon túlmutató intézkedéseket hozott, egyebek mellett leváltotta Janukovicsot is.


A februári megállapodás (Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)

Nem orosz katonák, önvédelmi erők

Nyugati államok szerint az egyezséget Janukovics szegte meg, mivel annak aláírását követően elmenekült Kijevből, és nem írta alá az alkotmány módosítását, amit 24 órán belül meg kellett volna tennie.

A krími helyzettel kapcsolatban Lavrov kedden azt állította, hogy az orosz hadsereg katonái nem sértették meg az ukrán-orosz megállapodást, amelynek értelmében a Fekete-tengeri Flotta Szevasztopolban tart fenn támaszpontot. A félszigeten nem az orosz katonák, hanem “önvédelmi csoportok” vették át az irányítást, és “sok fegyvert és robbanóanyagot lefoglaltak” a területen – állította Lavrov.

Korábban az ukrán vezetés arról számolt be, hogy a Krímet több ezer orosz katona lepte el. Számos nyugati ország szerint is az orosz hadsereg tagjai a krími fegyveresek, akik az orosz hadsereg egyenruhájához hasonló felszerelést és az orosz hadseregben rendszeresített fegyvereket viselnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik