Nagyvilág

Török F-16-osokat riasztottak orosz gépek miatt

Egy orosz felderítőgép megközelítette Törökország légterét a Fekete-tenger déli része felett.

Az incidens még hétfőn történt, és a török határvonallal párhuzamosan haladó orosz gép végig nemzetközi légtérben maradt – derül ki a NATO-tag Törökország vezérkarának honlapján kiadott közleményből.

Azt nem közölték a török fegyveres erők, hogy az incidens pontosan hol történt, de a Reuters hírügynökség szerint az eset a Fekete-tenger északi részén elhelyezkedő, Ukrajnához tartozó Krím félsziget feszültségeivel állhat kapcsolatban.

A többségében orosz ajkúak lakta Krímet az ukrán kormány közlése szerint orosz csapatok szállták meg az utóbbi napokban. A NATO és több nyugati ország elítélte Oroszország fellépését, bár Moszkva tagadta, hogy hadserege érintett lenne a krími eseményekben.

A riasztás után 15 percre felszállnak

Itthon, ha riasztás érkezik (Olaszországból vagy Németországból érkezik a NATO-riadó), a Gripenek 15 perc után fel kell szálljanak, de ez a „leglassabb gyors” reakció, van, amikor ennél gyorsabban kell reagálni. Alfa riasztás az éles helyzet neve, és Tango a gyakorlaté, ám minden ugyanúgy történik, legalábbis a földön, ugyanúgy éles fegyverekkel szállnak fel a gépek. Tavaly 32 esetben volt Alfa riasztás, ennyiszer nem reagált a légi irányítás kapcsolatfelvételi szándékára egy berepülő objektum, de ez az évi 480 000, Magyarország felett elrepülő ilyen-olyan géphez képest már nem is tűnik olyan soknak. Ma 12 egy- és 2 kétüléses Gripen vethető be szükség esetén – ennek a duplája sem lenne túl sok, nyilatkozta Kilián Nándor dandártábornok az origónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik