Nagyvilág

Betegek mentése közben halt meg egy ápolónő

Tuz(2)(960x640).jpg (tűz, )
Tuz(2)(960x640).jpg (tűz, )

Az oroszországi Novgorod környékén kigyulladt egy elmegyógyintézet a kora hajnali órákban, a tűzvészben harmincheten meghaltak - jelentette be pénteken a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Egy helyi tisztségviselő úgy tudja, hogy összesen 60 ember tartózkodott az épületben, és 23 beteget sikerült kimenekíteni.

A szövetségi nyomozóhivatalnál korábban azt feltételezték, hogy a hiányzó emberek közül néhányan esetleg csak megszöktek a kórházból, így 35 embert egy ideig még kerestek a kórház melletti erdőben, azonban nemrég a szervezetnél azt közölték, hogy már a legelején sem igazán hitték, hogy túlélőkre fognak bukkanni. Egy ápolónő életét vesztette a betegek mentése közben.

A helyi idő szerint hajnali három óta körül keletkezett nagy tüzet a reggeli órákban eloltották, a katasztrófát az előzetes feltételezések szerint egy beteg okozhatta, aki az ágyában dohányzott – közölte az orosz szövetségi nyomozó hivatal.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint a katasztrófavédelem és az ügyészség be akarta záratni az elmegyógyintézetet, mert annak épületét használatra alkalmatlannak minősítették. Az ügyben bírósághoz fordultak, amely augusztus elsejéig kötelezte az illetékes hatóságokat a tűzvédelmi rendszer “szabálytalanságainak” felszámolására, ez azonban nem történt meg.

Oroszországban az utóbbi tíz évben több hasonló intézményben történt tragikus tűzeset. Legutóbb áprilisban Moszkva környékén égett le egy pszichiátriai kórház. Akkor 38 ember vesztette életét. 2007-ben a dél-oroszországi Krasznodari területen egy idősek otthonában pusztítottak lángok 68 ember életét követelve.

Oroszországban meglehetősen aggasztó képet mutat a statisztika: 2012-ben 12 ezren vesztették életüket különböző tűzesetekben. Összehasonlításképpen, a több mint kétszer akkora népességszámmal rendelkező Egyesült Államokban 3000 ilyen haláleset történt 2011-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik