Nagyvilág

Büntetőeljárást indítanának a volt kormányfő ellen, jön Rusnok

Büntetőeljárást indítana Petr Necas ellen a cseh államügyészség. Összeállt az új kormány névsora.

Ivo Istvan államügyész hétfő délelőtt hivatalos kéréssel fordult Miroslava Nemcovához, az alsóház elnökéhez, hogy a testület az üggyel kapcsolatban vonja meg a képviselői mentességet Necastól. Bár az államügyészség hivatalosan nem közölte, miért kíván vizsgálatot indítani Necas ellen, megfigyelők biztosra veszik, hogy a lépés összefüggésben van azzal az állítólagos politikai korrupcióval, amely miatt a kormányfő kabinetfőnöke, Jana Nagyová már vizsgálati fogságban van.

Nemcová közölte: az államügyészség kérése előbb a mandátumvizsgáló bizottság elé kerül, amely vagy támogatja, vagy elutasítja a kérést. Ezt követően a képviselőház is napirendre tűzi az ügyet. A rendőrség azzal vádolja Necast, hogy kormányfőként tavaly ősszel a parlamenti alsóház három képviselőnek jól fizetett állami állásokat ígért cserébe azért, ha lehetővé teszik a kormány reformcsomagjának parlamenti elfogadását.

Az ügy a cseh kormány tavaly novemberben elfogadott takarékossági és reformcsomagjával kapcsolatos. A jogszabályt hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) néhány képviselője sem volt hajlandó azt támogatni.

Az intézkedéscsomagot végül is úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belső ellenzékének három képviselője lemondott parlamenti mandátumáról, s a helyükre lépő újak pedig már igent mondtak a törvényre. Később kiderült, hogy a három volt képviselő – Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa – jól fizető állást kapott egy-egy állami cég vezetésében.


Fotó: AFP / Janek Skarzynski

Václav Láska neves prágai jogász szerint az ügy kimeríti a korrupció fogalmát, ezért februárban büntetőeljárást kezdeményezett Necas ellen. A kormányfőt az ügyvéd azzal vádolja, hogy a posztokkal lefizette a képviselőket, míg a képviselőket azzal, hogy ezt elfogadták. A hatályos cseh törvények szerint mindkettő büntetendő.

A közelmúltban életbe lépett új szabályok szerint, ha a parlament nem adná ki Necast a rendőrségnek, akkor a politikus ellen mandátuma lejárta után is megindulhatna a büntetőeljárás. Korábban ilyen esetekben – egy parlamenti nem esetén – a cseh képviselők életfogytiglani mentességet élveztek az adott ügyben.

Necas a múlt hét végén bírálta az államügyészséget, azt állítván, hogy indokolatlanul hosszan tartja az ügyben érintetteket – összesen hét személyt – vizsgálati fogságban. Ugyanakkor közölte: szeretné, ha a rendőrség őt is kihallgatná, mert úgy véli, bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy nincs szó bűncselekményről.

A politikus a korrupció vádját már korábban – és most is – visszautasította, alaptalannak minősítette. Tagadja, hogy a parlamentből távozó politikusok valamiféle ellenszolgáltatásként kapták volna meg új pozíciójukat. Szerinte Snajdr, Tluchor és Fuksa azért kapott helyet az állami cégek menedzsmentjében, mert korábbi munkájuk során olyan tapasztalatokhoz jutottak, amelyeket most az állam érdekében fel tudnak használni.

Összeállt Jirí Rusnok névsora

Az úgynevezett hivatalnokkormányban mind a 14 tárcának van már gazdája, így lényegében nincs akadálya annak, hogy a korábbi bejelentésnek megfelelően Milos Zeman köztársasági elnök szerdán kinevezze az új kabinetet. Utolsóként a pénzügyi tárca vezetőjét nevezte meg Jirí Rusnok. A kulcsfontosságú tárca élén Jan Fischer volt kormányfő áll majd, aki 2009-ben és 2010-ben vezetett egy korábbi hivatalnokkormányt. Ő lesz a kormányfő helyettese is.

A miniszterelnök a hatályos szabályok szerint kormánya kinevezésétől számítva 30 napon belül köteles bizalmat kérni a képviselőháztól. Rusnok azt mondta, hogy ezzel a kérdéssel csak a kormány kinevezése után foglalkozik. „Azon leszünk, hogy ez a kormány megkapja a parlament bizalmát” – fejtette ki a kormányfő.

A parlamenti pártok többsége továbbra is azt hangoztatja, hogy nem szavaz bizalmat a Rusnok-kormánynak. Az eddigi kormánykoalíció pártjai kormányzati pozícióban szeretnének maradni, de új miniszterelnökkel, míg az ellenzék mielőbb előre hozott választást szeretne.

Figyelemre méltó, hogy a Rusnok-kabinetben három ismert szociáldemokrata politikus is miniszteri tisztséget vállalt. Marie Benesová lesz az igazságügyi miniszter, Jan Kohout a külügyminiszter, míg Frantisek Konícek a munkaügyi és népjóléti minisztérium vezetését vállalta el.

A szociáldemokraták elnökségének álláspontja, hogy ha a párttagok közül valaki tisztséget vállal a Rusnok-kormányban, lépjen ki a pártból. A három miniszterjelölt közölte, hogy miniszteri tisztségük idejére felfüggesztik párttagságukat. Szintén figyelmet keltett, hogy a mai kormány védelmi minisztere, Vlastimil Picek elvállalta, hogy hivatalában marad. Ezzel kivívta az eddigi jobbközép kormánykoalíció bírálatát, míg a hadsereg parancsnoksága üdvözölte a döntést.

Csehországban azért volt szükség új kormányfő kinevezésére, mert Petr Necas miniszterelnök lemondott tisztségéről azután, hogy korrupció és hatalommal való visszaélés miatt vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik