Nagyvilág

LMP-s vírus fertőz Ukrajnában

Feloszlatta magát Juscsenko volt ukrán államfő pártja.

Ha jobban belegondolunk, mifelénk egész kulturáltan zajlik a pártélet. E gondolathoz nem kell mást tennünk, mint nyugat helyett kelet felé fordítani tekintetünket – most speciel Ukrajna irányába.

Ahol is ma feloszlatta magát a Viktor Juscsenko volt ukrán államfő vezette Mi Ukrajnánk párt. Az ezt kimondó 12. kongresszuson 289 küldött vett részt, ebből a párt végre 267-en szavaztak.

Múzeumba a zászlóval

A kijevi kongresszus határozata értelmében a párt alapító okiratát, pecsétjét és zászlóját átadják a “narancsos forradalom” történetét bemutató múzeumnak.

Néhány héttel ezelőtt hatalmi viták bontakoztak ki a párton belül, főként Szerhij Bondarcsuk, a politikai bizottság vezetője és a volt államfő között. Ez vezetett a szakadáshoz. (Meg kell jegyezzük, mifelénk hasonló szituációt szimpla kiválással/szakadással oldottak meg a lehetmásos vezetők; most kezdjük értékelni őket.)

Bondarcsuk Juscsenkót tette felelőssé a pártnak a múlt októberi parlamenti választásokon elért gyenge eredményéért – a Mi Ukrajnánk kiesett a törvényhozásból -, másrészt a volt államfőt azzal vádolta meg, hogy a Mi Ukrajnánkat a jelenlegi államfő, Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártja vazallusává tette.

Én kizárlak téged, te meg engem

A belső harcok a kölcsönös kizárásokig vezettek el. Február kilencedikn Bondarcsuk kezdeményezésére a párt kijevi szervezetének tanácsa kizárta soraiból Viktor Juscsenkót. Az exállamfő párttagságát ugyanakkor még aznap a párt politikai bizottsága visszaállította. Február huszonharmadikán viszont a politikai bizottság Bondarcsukot zárta ki a pártból.

Viktor Juscsenko a 2004-es elnökválasztások nyomán kibontakozott “narancsos forradalomnak” köszönhette, hogy a legfelső bíróság megismételtette az elnökválasztás második fordulóját, amelyet végül megnyert ellenfelével, Janukoviccsal szemben.

Juscsenko 2005 és 2010 között töltötte be az államfői tisztet. Korábbi szövetségesével, Julija Timosenkóval időközben megromlott a viszonya, ezért nem állt mellé a 2010-es elnökválasztás második fordulójában, amelyet végül szoros versenyben Janukovics nyert meg Timosenkóval szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik