Nagyvilág

Életveszélyes a határ menti út

katyu(1)(960x640)(1).jpg (kátyú, )
katyu(1)(960x640)(1).jpg (kátyú, )

Ilyen kátyús még sosem volt a magyar határ és Kijev közti út.

Katasztrofálisan rossz állapotba kerültek idén az utak Kárpátalján – adta hírül csütörtökön az ungvári ua-reporter.com hírportál. A cikk szerint teljesen kátyússá vált a magyar határt az ukrán fővárossal összekötő főút. A járművek épségét veszélyeztető és a gépkocsivezetők idegeit igencsak próbára tévő gödrök száma nem szokványos. A jelenlegihez hasonlóan rossz útviszonyokra még nem volt példa a független Ukrajnában – olvasható az írásban, amely szerint az utak fenntartásáért felelős kárpátaljai állami hivatal illetékesei azt mondják: a tél rendkívüli hőmérséklet-ingadozásai a hibásak.

Ez az állítás azonban, a honlap szerint, egyáltalán nem állja meg a helyét, mivel a Kárpátaljával szomszédos és vele azonos éghajlatú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az oda látogató ukrán újságírók kifogástalan állapotban lévő utakat találtak. A hírlapírók szerint a Záhonyt Nyíregyházával összekötő útra – Kárpátaljával ellentétben – láthatóan semmilyen hatással nem volt az idei szeszélyes tél, mert a felülete tükörsima. Ugyanilyen kifogástalan állapotban van Nyíregyháza útjainak a burkolata is – olvasható a cikkben.

A kijevi vezetés tavaly dicshimnuszokat zengett arról, hány ezer kilométer utat hozatott rendbe a részben Ukrajnában megrendezett 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra való felkészülés során. A média szerint azonban az útfelújításokra kiutalt hatalmas összegeket egyszerűen ellopták, s most a központi és a helyi költségvetésekben nincs annyi pénz, amennyivel sürgősen orvosolhatnák az autót használó lakosság körében egyre nagyobb feszültséget kiváltó problémát.

A Kárpátalja egészére jellemző úthelyzetről a beregszászi karpatalja.ma hírportál azt írta: a kárpátaljai útviszonyok katasztrofális helyzetéről, az óriási kátyúkról a lakosság szinte naponta tesz közzé meghökkentő fotókat a közösségi oldalakon. Ám hiába folyik a csapból is a panaszáradat, ha a megbízott szervek nem hajlandóak, vagy nem képesek orvosolni a problémát, egymásra mutogatnak, esetleg némi “szépészeti beavatkozást” alkalmaznak, s a felújításra szánt összegek az esővízzel együtt folynak el a nagy kavarodásban – mutatott rá írásában a hírportál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik