Nagyvilág

A túlzott kólaivás ölt meg egy nőt

cola (cola, )
cola (cola, )

Az új-zélandi nő napi tíz litert ivott a cukorral és koffeinnel teli üdítőből, és végül ez okozta halálos szívbaját – áll az esetet vizsgáló halottkémi jelentésben.

A 31 évesen elhunyt Natasha Harris tavaly áprilisban került bele a világsajtó híreibe, amikor 2010-es halála miatt a szokatlan haláleseteknél szokásos bírósági vizsgálatot tartottak. Most egy halottkémi jelentés megerősítette, amit a nő családja már akkor is állított: a nőt a kólaivás ölte meg – jelentette a TVNZ és a Stuff.

A kólát szerető embereknek azonban nem feltétlenül kell megijedniük. A nő halálához nem egy-két pohár vagy liter cukros lé vezetett. Harris ugyanis naponta 10, azaz tíz litert ivott meg a Coca Cola italából, mást nem volt hajlandó legurítani a torkán. A halottkém számításai szerint ezzel naponta több mint egy kilogramm cukrot juttatott szervezetébe, valamint 970 mg koffeint, miközben már 500 mg koffeint is egészségkárosítónak tartanak az orvosok. És mindezt éveken át tette. Családja szerint ugyanis kólafüggő volt, akinek elvonási tünetei voltak, ha nem kapta meg a napi adagját

Natasha Harris 2010 februárjában halt meg otthonában, szívritmuszavar miatt. A boncolás kiderítette, hogy mája a többszörösére duzzadt és elzsírosodott, ami túlzott cukorbevitelre utal. Valamint hipokalémiában* szenvedett, azaz túl kevés volt a kálium a vérében, ami szintén a túlzásba vitt kólaivás következménye. A nő halála után elvégzett boncolást végző orvos szerint a káliumhiány és a túl nagy koffeinbevitel hozzájárult a halálát okozó szívritmuszavarhoz.

A most nyilvánosságra hozott halottkémi jelentés szerint Harris halálához a túlzott kólaivás vezetett, ami „jelentős tényező” volt a halálesetben, ugyanakkor a Coca Colát a halottkém szerint nem terhelheti felelősség. A nőnek ugyanis tudnia kellett volna, hogy ennyi koffein és cukor nem tesz jót a szervezetnek, és a halálát megelőző hónapokban annak ellenére nem ment orvoshoz, hogy nem érezte jól magát. Egy vérvizsgálat jelezte volna a halálos veszélyt.

 

 

*Javítás: a cikkben először hiperkalémia szerepelt a hipokalémia helyett. A hibáért elnézést kérünk, és egyben köszönjük kommentelőinknek, akik felhívták erre a figyelmünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik