Élet-Stílus

Kólával gyógyítanak az orvosok

cola (cola, )
cola (cola, )

Elsősorban fájdalmas bélelzáródásokra és emésztési panaszokra lehet orvosság.

Igaz, ami igaz, a kóla az elmúlt években nem az egészségre gyakorolt kedvező hatásával került a figyelem középpontjába, sőt. Egymást érték a hírek arról, hogy rosszat tesz a fogaknak, tönkre teszi a gyomrot, sőt talán még arra is emlékszünk, hogy tavaly valaki meghalt amiatt, mert literszámra vedelte a szénsavas üdítőt.

Megfelelő mennyiségben azonban az üdítő teljesen ártalmatlan, sőt, akár még „gyógyszer” is lehet – legalábbis görög orvosok szerint, akik a közelmúltban azt vizsgálták, hogyan segít a kóla az emésztés során jelentkező problémákon.

A szakemberek elsősorban a részleges elzáródásokra, az úgynevezett bezoárokra kifejetett hatását vizsgálták, és úgy találták, hogy a kóla hatásos a kezelésében. Egyrészt, mert az üdítő összetevői a gyomorba kerülve a gyomorsavhoz hasonlóan kezdenek viselkedni, másrészt azért, mert szénsavas, ami felgyorsítja a lebontási folyamatot.

A vizsgálat szerint, amit 46 páciens közreműködésével végeztek, ha a kóla nem is pusztítja el rövid idő alatt teljesen az elzáródást, jelentősen csökkenti annak méretét, így az orvosok azt már sebészi beavatkozás nélkül is el tudják távolítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik