Nagyvilág

Tagadja a feketepénzt a spanyol kormányfő

Mariano Rajoy nyilvánosságra hozza adóbevallásait és vagyonnyilatkozatait.

Tagadta a spanyol miniszterelnök, hogy törvénytelen módon kapott volna pénzt pártjától. Mariano Rajoy szombaton azt is bejelentette, hogy nyilvánosságra hozza adóbevallásait és vagyonnyilatkozatait.

Az El Mundo című napilap két héttel korábban megszellőztette, hogy a kormányzó spanyol Néppárt számos tagja két évtizeden át jelentős összegeket kapott a párt pénztárosától. Az El País című napilap csütörtöki számában már konkrét neveket említett, így megnevezte magát Rajoyt is azok között, akik – a párt “titkos könyvelése” szerint – feketén jutottak pénzhez különféle vállalatoktól.

Apanázs a pártpénztárnoktól

A miniszterelnök zsebébe tizenegy év alatt állítólag 25 ezer euró vándorolt törvénytelen úton.

A Néppárt vezetésének szombaton tartott rendkívüli ülésén a miniszterelnök kijelentette, hogy soha nem kapott és nem is osztott szét fekete pénzt “sem ebben a pártban, sem más pártban”. Hangsúlyozta: nem azért választotta a politikát hivatásául, hogy pénzt keressen vele. “Adó- és vagyonnyilatkozataimat már a következő héten nyilvánosságra hozom, hogy minden állampolgár megtekinthesse” – mondta Rajoy, leszögezve, hogy téved, aki azt hiszi, hogy “e zaklatás” miatt lemond a miniszterelnöki tisztségről.


Zsebbe

Mariano Rajoy 2004 óta vezeti a spanyol Néppártot, s 2011 óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget.

Az új, Gürtel néven elhíresült korrupciós ügyről a konzervatív El Mundo azt írta, hogy értesülése szerint Luis Bárcenas, a Néppárt pénztárosa – akiről a sajtó nemrégiben kiderítette, hogy 2009-ig Svájcban 22 millió eurós számlát vezetett -, a múlt évtized végéig mintegy húsz éven át 5-15 ezer euróval egészítette ki számos képviselő, köztisztviselő és más funkcionárius fizetését, mégpedig magáncégektől származó bevételekből.

Sokan benne lehettek

Az El País a “bűnösök” között említette María Dolores de Cospedalt, a Néppárt jelenlegi főtitkárát, az ő elődjeit, Francisco Álvarez Cascost, Javier Arenast és Ángel Acebest.

A miniszterelnök, elismerve, hogy a sajtóban megjelent információk “nagy botrányt” robbantottak ki, azzal vádolta meg a dokumentumok kiszivárogtatóit, hogy “kényes pillanatban veszélyes helyzetet és instabilitást” igyekeztek teremteni Spanyolországban. Hozzátette, hogy pártja maximális szigorral és igyekezettel jár el az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik