Nagyvilág

Menekülésre készül a Szíriában rekedt magyar nő

Aleppo RPG (aleppo, lázadó, rpg, )
Aleppo RPG (aleppo, lázadó, rpg, )

Törökország a céljuk. Attól tartanak, hogy a második legnagyobb szíriai városért folyó harc csak most lesz igazán durva.

Saját erőből, a magyar külügy segítsége nélkül készül az ostromlott Aleppo elhagyására kétéves gyerekével és szíriai élettársával Benkő Dóra. „Elhagyni készülünk Aleppót” – mondta el telefonon keresztül a Hír24-nek Benkő Dóra, aki két és fél éves gyerekével tartózkodik a heves harcoktól sújtott városban kisfia szíriai apjával. A család csütörtökre tervezi az elindulást Törökország felé.

Benkő Dóra elmondta: bár egyszerűbb lett volna, ha élettársa megkapja a magyar vízumot, már nem várhatnak a papírra, muszáj elindulniuk, mert annyira közeledik a háború. Most azon izgulnak, hogy találnak-e olyan buszsofőrt, aki hajlandó elvinni őket a török határra, és akit kevés pénzükből ki is tudnak fizetni.

A városból egyébként folyamatosan menekülnek az emberek: elmúlt napok heves lövöldözései miatt immár 200 ezer ember hagyta el Aleppót, akik közül sokan a közeli Törökországba utaznak. A török miniszterelnöki hivatal közlése szerint mintegy 44 ezer szíriai menekült tartózkodik már török területen a határ mentén felállított sátortáborokban. Ankara a menekültek újabb hullámára számít Aleppóból, több mint százezer ember befogadására készül.

Benkő elmondása szerint szerdán valamennyivel nyugodtabb volt a helyzet Aleppóban, mint az előző napokban, amikor tankokkal és helikopterekkel lőtték a várost, amelynek déli része teljesen „szét van lőve”. Azonban a városban élők attól tartanak, hogy a napok óta tartó harcok még csak a kezdetet jelentik, és a szíriai kormány még csak most fog igazán komoly támadásokat intézni az előretörő lázadók ellen.

Ugyanennek a félelemnek adott hangot szerdán a Szíriába nagy befolyással rendelkező Oroszország külügyminisztere is, aki szerint „tragédia készülődik” Aleppóban. Szergej Lavrov szerint „irreális azt várni a kormánytól, hogy megbékéljen azzal, hogy jól felfegyverzett ellenzéki csoportok tartják uralmuk alatt a várost”.

Ellenzéki források szerint a szíriai hadsereg tüzérsége és helikopterei is támadták szombaton az ellenzék aleppói állásait. Az ágyúzást és a helikopterek bevetését valószínűleg egy nagyobb támadás bevezetésének szánták.

Aleppomintegy hárommilliós lakásságával Szíria legnagyobb városa. Az ellenőrzéséért vívott harc az egyik legfontosabb ütközete a szíriai ellenzék és a Bassár el-Aszad rendszere közti, 17 hónapja tartó küzdelemnek.

Benő Dóra azt ígérte, jelentkezni fog holnap, hogy elmondja, sikerült-e elhagyniuk Szíriát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik