Nagyvilág

Döntő ütközetre számítanak a szíriai Aleppóban

szíria lázadás (szíria, lázadás, fegyveres)
szíria lázadás (szíria, lázadás, fegyveres)

Várhatóan órákon belül, de legkésőbb szombaton megkezdődik a szíriai hadsereg ellentámadása Aleppó városban a lázadók ellenőrzése alatt álló negyedek ellen.

A Damaszkusztól 355 kilométerre északra fekvő nagyvárost déli és keleti irányban blokád alá vették a kormányerők, a belvárost és a nyugati negyedeket pedig elfoglalták, hogy megakadályozzák a fegyveres lázadók beszivárgását. A tüzérség és helikopterek csapásokat mérnek a főleg katonaszökevényekből álló Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) állásaira Aleppó környékén, elvágva a lehetséges útvonalakat a városba igyekvő erősítés elől.

Benkő Dóra, az Aleppóban magyar család tagja a Hír24-nek már csütörtökön elmondta, értesüléseik szerint a kormány Damaszkuszból irányított át erőket Aleppóba, sőt azok bizonyos források szerint azok már meg is érkeztek. Az SZSZH beszámolója megerősítette a magyar nő azon állítását is, hogy a hadsereg már csütörtökön a lázadók által elfoglalt Szalaheddin negyedet támadta. Az SZSZH jelentése szerint helikopterek köröztek a házak felett és gépfegyverekkel lőtték a földi célpontokat. A lakosok – főleg az asszonyok és gyermekek – tömegesen menekültek, a leggyakrabban kis furgonokkal. Az ellentámadásra készülő, kalasnyikovokkal, géppuskákkal, rakétákkal és házi készítésű pokolgépekkel felszerelkezett lázadók kisebb támadásokat indítottak rendőrőrsök és hírszerzési állások ellen.

Abdel Dzsabbar al-Okejdi, az SZSZH parancsnoka közölte, mintegy 1500 felkelő jutott be Aleppóba. Ő a déli és a keleti városrész védelmére készül fel a már ott tartózkodó mintegy kétezer társával együtt. A fegyveres lázadók ellenőrzés alatt tartják a nemzetközi repülőtérhez vezető főútvonalat is.

Az al-Vatan című független napilap döntő ütközetnek nevezte a küszöbönálló ellentámadást, amelynek kimenetele meghatározza a kormány és a fegyveres ellenzék közötti összecsapás sorsát az ország északi részén. Az al-Vatan értesülései szerint török tisztek vezetésével 12 ezer zsoldos tartózkodik Aleppóban. A többségük Líbiából, Tunéziából és Egyiptomból érkezett Törökországon keresztül. Az újság azzal vádolta a török kormányt, hogy darabokra akarja szakítani Szíriát és Aleppót visszacsatolná az “oszmán birodalomhoz”.

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a szíriai kormányerők újabb mészárlást követnek el. Victoria Nuland külügyi szóvivő csütörtökön kijelentette, hogy megbízható jelentések szerint harckocsioszlopok közelednek Aleppóhoz, ami a légicsapásokkal együtt azt jelenti, hogy a damaszkuszi kormány fokozta a fegyveres lázadók eltiprását célzó erőfeszítéseit.

A jordániai belügyminiszter közlése szerint szíriai katonák megöltek péntek hajnalban egy hároméves kisfiút a határon, amikor tüzet nyitottak tucatnyi menekülőre. Két szíriai átjutott a két országot elválasztó kerítésen, de körülbelül tízen visszafutottak szíriai területre a golyózápor közepette. Jordániában eddig már több mint 140 ezer szíriai talált menedéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik