Nagyvilág

Heves harcok Aleppóban

Vasárnap folytatódtak a heves harcok a lázadók és a kormányerők között Aleppóban, Szíria második legnagyobb városában.

A légierő helikopterekről lőtte a 2,5 millió lakosú várost, több negyedét tüzérségi tűz alá vették – közölték ellenzéki aktivisták.

Az észak-szíriai nagyváros elleni ostromot kulcsfontosságú próbatételnek tartják a katonai erőit a két nagyváros, Damaszkusz és Aleppó ellenőrzésére összpontosító damaszkuszi vezetés számára.

Egy ellenzéki aktivista elmondta, hogy harckocsik és páncélozott járművek vonultak vasárnap a lázadók erősségének számító Szaláheddín negyed irányába, ahol a felkelőknek szombaton sikerült feltartóztatniuk a kormányerőket.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint vasárnap reggel heves harcok folytak Bab el-Dzsadíd, Zahraa és Arkúba negyedekben. A szervezet úgy tudja, hogy szombaton 26 embert öltek meg Aleppóban.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja szerint az aleppói helyzet aláhúzza annak szükségességét, hogy politikai tárgyalásos megoldást találjanak az immár 16 hónapja húzódó, 20 ezer emberéletet követelő konfliktus megoldására.

A legnagyobb ellenzéki ernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) közleményben kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását az aleppói helyzet miatt.

A közleményben a SZNT azt állította, hogy a szíriai rendszer “mészárlásra készül” Aleppóban, és felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy hozza meg “a szükséges intézkedéseket a civilek megvédelmezésére”.

Abdel-Bászet Szaida, az SZNT vezetője előzőleg még azt szorgalmazta, hogy külföldi szövetségeseik az ENSZ megosztott Biztonsági Tanácsának megkerülésével, közvetlenül avatkozzanak be a harcokba Bassár el-Aszad elnök megállítására.

Az aleppói fegyveresek parancsnoka, Abdel-Dzsabbár al-Okaidi is azzal vádolta vasárnap a damaszkuszi vezetést, hogy “mészárlásra” készül a Damaszkusztól 355 kilométerre északra fekvő városban, és felszólította a nyugati nagyhatalmakat, hozzanak létre berepülési tilalmi övezetet Észak-Szíria felett.

Okaidi ezredes szerint a kormányerők harckocsikkal támadtak vasárnap Szaláheddín negyedre, de a dezertőrökből és civil lázadókból alakult Szabad Szíriai Hadsereg ellenállt, és súlyos veszteségeket mért a reguláris egységekre.

Az el-Vatan című hivatalos szíriai lap vasárnapi száma szerint a szíriai hadsereg aleppói offenzívájának célja a városnak a “terroristáktól” való felszabadítása.

A lap szerint az aleppói “dzsihádisták” különböző nemzetiségűek: tunéziaiak, afgánok, kuvaitiak, csecsenek, szaúdiak, egyiptomiak és franciák. “Néhány óra múlva véget ér, ami Aleppóban zajlik, a hadsereg és az aleppóiak együttműködésének köszönhetően, akik egy emberként szállnak szembe a terroristákkal” – írja az el-Vatan.

Amint arról a Hír24 beszámolt, egy kisgyermekes magyar nő nem tud kijutni Szíriából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik