Nagyvilág

Elvesztette a reményt a Szíriában rekedt magyar nő

Benkő Dóra üzenetet küldött a Hír24-nek, szörnyű körülményekről számolt be. Azt írta nagyon félnek, és esélyük sincs kijutni a háború sújtotta országból.


Menekülnek az emberek Aleppóból (Fotó: AFP)

SMS üzenetet a Hír24-nek a Szíriában rekedt Benkő Dóra. A két és fél éves kisgyermek édesanyja azt írja, teljesen elvesztették a reményt, pénz nélkül senki sem viszi el őket a török határra, így gyakorlatilag lehetetlen kijutniuk a háború sújtotta szíriai városból. Aleppóban egyre rosszabb a helyzet: Dóra szerint már víz sincs, az utcák tele vannak halottakkal, folyamatos a puskaropogás. A magyar nő arról is írt, hogy úgy tudja, a lázadók lelőttek egy vadászgépet.

Családját akarta egyesíteni

Benkő Dóra a Hír24-nek korábban elmondta: két és fél éves fiával azért utazott ki Aleppóban élő élettársához, hogy ezzel segítse elő, hogy gyermeke apja megkapja a Magyarországra utazásához szükséges vízumot. Elmondása szerint minden hatósággal beszélt, és minden szükséges papírt elintézett, mielőtt kiutazott volna a szíriai városba, de még így sem járt sikerrel. Élettársa, Mohamad ugyanis papíron még egy másik magyar nő férje, bár már elindították a válást. Benkő elmondta: már évek óta élettársi kapcsolatban él az egyébként magyarul is beszélő szír férfival, akivel házasodni készülnek.

A magyar külügy nem adta meg Benkő Dóra szír élettársának a vízumot, a nőnek azonban, mint magyar állampolgárnak többször is felajánlottak segítséget, ám ő azt visszautasította, élettársa nélkül ugyanis nem hajlandó elhagyni az országot.

Dórának hivatalosan azzal indokolták a vízumkérelem elutasítását, hogy a férfi nem igazolta tartózkodási célját és körülményeit. Ugyanakkor nem hivatalosan azt a magyarázatot kapták a konzulátustól, hogy a bevándorlási hivatal megadta volna Mohamadnak a vízumot, de a Terrorelhárítási Központ nem engedte.

Benkőék szerint politikai okok miatt nem kapott engedélyt, csak azért, mert szír.

Tűzfészek közepén

Aleppóban, Szíria második legnagyobb városában múlt hétvégén törtek ki harcok az ellenzéki erők, és a kormánycsapatok közt. A Damaszkusztól 355 kilométerre északra fekvő települést déli és keleti irányban blokád alá vették a kormányerők, a belvárost és a nyugati negyedeket pedig elfoglalták, hogy megakadályozzák a fegyveres lázadók beszivárgását. A tüzérség és helikopterek csapásokat mérnek a főleg katonaszökevényekből álló Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) állásaira Aleppó környékén, elvágva a lehetséges útvonalakat a városba igyekvő erősítés elől.

Az SZSZH jelentése szerint helikopterek köröztek a házak felett és gépfegyverekkel lőtték a földi célpontokat. A lakosok – főleg az asszonyok és gyermekek – tömegesen menekültek, a leggyakrabban kis furgonokkal. Az ellentámadásra készülő, kalasnyikovokkal, géppuskákkal, rakétákkal és házi készítésű pokolgépekkel felszerelkezett lázadók kisebb támadásokat indítottak rendőrőrsök és hírszerzési állások ellen.


Damaszkuszban is harcolnak ( Fotó: AFP PHOTO / HO / SANA)

Abdel Dzsabbar al-Okejdi, az SZSZH parancsnoka közölte, mintegy 1500 felkelő jutott be Aleppóba. Ő a déli és a keleti városrész védelmére készül fel a már ott tartózkodó mintegy kétezer társával együtt. A fegyveres lázadók ellenőrzés alatt tartják a nemzetközi repülőtérhez vezető főútvonalat is.

Az al-Vatan című független napilap döntő ütközetnek nevezte a küszöbönálló ellentámadást, amelynek kimenetele meghatározza a kormány és a fegyveres ellenzék közötti összecsapás sorsát az ország északi részén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik