Nagyvilág

Hagyatékunk részévé válik a Facebook?

Jogszabályokat hozna két amerikai állam az elhunytak közösségi-portálokon lévő profiljáról, amelyet "digitális hagyatékként" kezelnének a jövőben.

A két szövetségi államban – Nebraskában és Oregonban – törvényhozók és ügyészek fontolgatnak olyan javaslatot, amely megkövetelné a közösségi portáloktól, hogy tegyék hozzáférhetővé a családtagok számára elhalálozott rokonaik profilját.

Ez a kérdés egyre fontosabbá válik az emberek számára, hiszen a közösségi oldalak használata mára már napi rutinnak számít, része az mindennapi életnek.

Az Egyesült Államokban Oklahoma volt az első állam, ahol a tettek mezejére léptek: törvény született a halott tagok profiljának kezeléséről.

A Facebooknak már kialakult gyakorlata van arra az esetre, ha egy felhasználója meghalna: amint az oldal tudomást szerez a halálesetről, “megemlékező” státuszba teszi az adott személy profilját.

A nebraskai és az oklahomai javaslat azonban meghaladná ezt a gyakorlatot, és az elhunytak digitális hagyatékává minősítenék a profilok tartalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik