Tech

Mire ugranak a Facebook-cenzorok?

Egy állat marcangol egy másikat, vérző fejek és sérülések – rendben. Egy gyermekét szoptató anya – nincs rendben. A Facebook morális útvesztője.

A hamarosan milliárdos taglétszámú Facebook tartalomfigyelése óriási feladat. Az oldal kényesen ügyel a személyiségi jogokra, és most az is kiderült, hogyan. A The Gawker.com magazin tett közzé egy használati utasítást, amelyet a Facebook külsős vállalkozói használnak a tartalomszűréshez.

Talán már az is meglepő, hogy a Facebook a harmadik világból foglalkoztat több ezer embert, akik a képeinkkel és kommentjeinkkel kapcsolatos bejelentéseket figyelik. A tartalomszűrés módja viszonylag egyszerű, ha egy felhasználó kifogásol mondjuk egy képet, az megjelenik egy ilyen külsős cenzornál, aki felülvizsgálja. Ha a kézikönyve egyik passzusában benne van, akkor eltávolítja, de véglegesen nem törli.

Hogy mik is ezek a passzusok? A szex, a meztelenség, a gyűlölködő megjegyzések vagy a brutalitás mind-mind szerepelnek a cenzorok könyvében. A határok persze sokszor nem egyértelműek, és Facebook rendre bele is fut egy-egy skandalumba. Ilyen volt, amikor levették egy gyermekét szoptató anya képét, vagy egy művész reklamált képe miatt, amelyen két férfi csókolózott.

A Facebook a meztelenség tekintetében például igencsak prűd. Irányelvei megegyeznek az amerikai mozifilmekre alkalmazott PG-13-as szabályozással. A tartalmakat kontextusuk alapján is szűrik, így egy iskolai meccset, ha verekedésbe torkollik, törölhetnek. De tilos a nyilvános toaletthasználat, természetesen az állatok kínzása, vagy a szexuális fétis ábrázolása, illetve a nyilvánvalóan szexuális aktus megjelenésének legkisebb részlete is.

Ami talán meglepőbb, hogy mit szabad. Nem tilos ábrázolni, hogyan készíthető egy fegyver, vagy mély sebeket, betört fejeket ábrázoló képek. Ezek kizárólag akkor tilosak, ha a belső szervek is látszanak. Ugyanakkor például a marihuána és fogyasztásának ábrázolása liberális elveket követ, és megjelenhet, míg más drogoké tiltott.

A használati utasítás legújabb verziója szerint több változás is életbe lépett a korábbihoz képest. Ilyen például, hogy a „photoshopolt” képek engedélyezettek, és mostantól szabadon folyhatnak a testnedvek is – csak a sperma nem. Finomítottak a szoptatási tilalmon is, mehet, amíg a mellbimbó nem látszik.

Akit érdekelnek a részletek, klikk a linkhez.

Ezeken kívül, ha a felkerült tartalomról úgy ítélik meg, hogy az további intézkedést igényel, mint az öngyilkosságra vagy bűncselekményre való felszólítás, akkor megteszik a szükséges bejelentéseket. A nemzetközi jogi gyakorlatot is követik a legtöbb esetben. Letiltanak például minden holokauszttagadót, zászlóégetőt, vagy éppen egy kurdisztáni térképet.

A Magyarországról érkező bejelentésekről is érdekes lenne statisztikákat olvasni, azonban a Facebook eleve mostohán bánik országunk felhasználóival. A panaszbejelentésnek ugyanis nincs magyar nyelvű formulája. Még a legegyszerűbbre, mondjuk egy fotó eltávolítására is csak angol leírást találunk. Van ugyan illusztráció, kérdés, a magyar nyelvű indoklással tudnak-e mit kezdeni.

És hogy szivárgott ki a kézikönyv? A „rabszolgamunkáért” kapott egydolláros munkabéréből elege lett egy 21 éves marokkói alkalmazottnak, és elküldte a Gawkernek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik