Nagyvilág

Kémkedéssel gyanúsítanak két brit újságírót Líbiában

Kémkedéssel gyanúsít két brit újságírót egy líbiai félkatonai csoport, amely február 22-én tartóztatta le és azóta is fogságban tartja őket.

Nicolas Davies újságíró és Gareth Montgomery-Johnson operatőr egy angol nyelven sugárzó iráni televízió, a Press TV számára forgatott Líbiában. A Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő Miszrátában csaptak le rájuk, és jelenleg a fővárosban tartják fogságban őket.

Faradzs as-Sveli, a briteket elfogó milícia parancsnoka a vasárnap Tripoliban tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy emberei hivatalos líbiai dokumentumokat és az izraeli hadsereg által használt felszereléseket találtak a két férfinál. Emellett olyan videófelvételek is voltak náluk, amelyeken az látható, amint a két újságíró fegyvert használ.

“Úgy gondoljuk, hogy kémek” – jelentette ki as-Sveli. Hozzátette, hogy egyelőre korai megmondani, hogy mely ország javára kémkedtek, azt a jelenleg is tartó vizsgálat során derítik ki. Közölte, hogy a vizsgálat befejeztével átadják a két britet líbiai hatóságoknak.

A milícia parancsnoka elmondta azt is, hogy kezdettől gyanús volt a két brit, így figyelték őket. Állítása szerint a két férfi útlevelében nem volt vízum, sem a határ átlépéséről tanúskodó pecsét. Felrótta azt is, hogy pornográf anyagot találtak a két brit laptopján, s állítólag olyan felvételek is előkerültek, amelyen a két újságíró Tripoli egyik terén nyugati popzenére táncolt.

Az említett “bizonyítékok” többségét a líbiai válságról tudósító bármely külföldi újságírónál meg lehet találni. A riporterek általában nem határellenőrző állomáson lépnek be Líbia területére, dokumentumokat gyűjtenek a helyszínen és emlékül felvételeket szoktak készíteni fegyverekkel pózolva – jegyezte meg beszámolójában a Reuters brit hírügynökség.

A brit külügyminisztérium nem kommentálta a kémkedésről szóló vádakat. Egyik szóvivője mindössze annyit közölt, hogy tudnak a két brit állampolgár letartóztatásáról, és konzuli segítséget nyújtanak nekik.

Az as-Sveli vezette milícia egyike azoknak a több tucatra tehető fegyveres csoportnak, amely részt vett Moammer Kadhafi rendszerének megdöntésében. Az új hatóságok ellenőrzése nem terjed ki rájuk, s nem hajlandóak eleget tenni a leszerelést sürgető felhívásoknak. A fegyverek elterjedése és a milíciák közötti incidensek megtöbbszöröződése miatt az új líbiai vezetés tervet dolgozott ki, hogy visszaintegrálja a társadalomba a mintegy kétszázezer volt lázadót.

A teheráni székhelyű Press TV gyakran alkalmaz angol anyanyelvű újságírókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik