Nagyvilág

Hoppá! Valami nagyon nem stimmel a WikiLeaks-ügyben

Különös fordulatot vett Bradley Manning, a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai iratok kiszivárogtatásával vádolt amerikai katona pere.

Egy tanú vallomása szerint a Manning számítógépén talált külügyminisztériumi dokumentumok nem egyeznek meg azokkal a titkos iratokkal, amelyeket a WikiLeaks nyilvánosságra hozott – írta a The Atlantic című amerikai lap internetes kiadása.

David Shaver, a hadsereg számítógépes bűnözéssel foglalkozó különleges ügynöke vasárnap tanúskodott arról, hogy körülbelül 10 ezer, HTML formátumú diplomáciai táviratot, illetve egy több mint 100 ezer további táviratot tartalmazó sérült szövegfájlt talált a katona munkahelyi számítógépén. Mint azt Shaver hangsúlyozta, ezek a dokumentumok nem egyeztek meg a WikiLeaks által nyilvánosságra hozottakkal. A bíróság arról nem kérdezte meg a különleges ügynököt, hogy hány sürgönyt hasonlított össze a szivárogtató portál adatbázisában található iratokkal.

Shaver úgy véli, mivel a táviratokat tartalmazó fájlok sérültek voltak, valószínűleg nem lehetett őket átadni a WikiLeaksnek. A védelem ugyanakkor tiltakozott a feltételezés ellen, mivel szerinte Shaver nem tudhatja, miért nem szerepeltek az iratok a WikiLeaks által nyilvánosságra hozottak között – írta a Wired című amerikai magazin. A vallomás jelentőségét egyelőre nehéz megítélni, de a lap újságírója szerint ez lehet az első “repedés” a Manning elleni törvényszéki eljárásban. Ha a katona gépén található sürgönyök valóban nem egyeznek meg a WikiLeaks adatbázisában fellelhetőkkel, akkor a védelem hivatkozhat arra, hogy a Julian Assange által alapított honlapnak más volt a forrása. Az eljárás jelenlegi szakaszában a meghallgatások után arról születik majd döntés, hogy Manning hadbíróság elé állítható-e.

A péntek óta tartó maghallgatások ötödik napján a vádlottat szembesítették az őt a hatóságok kezére juttató Adrian Lamóval, aki újságíróként került kapcsolatba Manninggel. Az egykor hackerakcióival hírnevet szerző Lamo ugyanakkor egy újprotestáns egyház lelkipásztora is. A tárgyalóteremben Lamo tagadta, hogy megsértette volna a források védelmére vonatkozó újságírói vagy lelkipásztori kötelezettséget, amikor átadta a Manninggel az interneten folytatott beszélgetéseit az FBI-nak illetve a Wired magazinnak.

Az Asperger-szindrómával – az autizmus enyhébb formájával – diagnosztizált lelkipásztor úgy véli, a vele “bradass87” néven csetelő Manning nem fogadta el és nem utasította vissza az ő forrásvédelemre vonatkozó ajánlatát, hanem egyszerűen megkerülte a kérdést. Lamo egyébként többször is biztosította arról Manninget, hogy beszélgetéseik nem fognak nyomtatásba kerülni. Mikor a katona védőügyvédje erről az állításáról kérdezte, Lamo annyit felelt: “Nem általam kerültek nyomtatásba”. A meghallgatás során Manning egyébként végig nyugodtan ült, végig jegyzetelt, s csak egyszer-egyszer pillantott arra, aki kiadta őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik