Tudomány

Magyar cég a Wikileaks kémlistáján

Megdöbbentő állításokkal jött elő újra a Wikileaks. Egy olyan 5 milliárd dolláros üzleti hálózatról adnak képet, amely a megfigyelésből él. Köztük egy magyar alapítványi cég is.

A Wikileaks SpyFlies csomagjában, amelyhez egy interaktív térkép is tartozik, olyan legálisan működő cégeket tüntettek fel, amelyek megfigyelési eszközöket vagy szolgáltatásokat értékesítenek. A cégek közt a legnagyobb telekomcégek ugyanúgy megvannak, mint a kisvállalkozások. A Siemens, a Nokia, az Alcatel mind-mind említésre kerülnek.

Ezek a cégek olyan technológiákat szállítanak, amelyek rögzítik például egy telefon minden billentyűleütését, vagy a számítógép előtt ülőről küld egy fotót a gép kameráján keresztül, a nélkül, hogy ebből bármit észrevennénk.

Assange az anyag sajtóbemutatóján nem nélkülözve a színpadiasságot fel is tette a kérdést: Kinél van iPhone vagy Blackberry? Ki használ Gmailt? Majdnem mindenki?! Akkor önöket megfigyelik!

Levelezés, chat, mobil nem gond

A Wikileaks a szemléletesség kedvéért csináltatott egy interaktív térképet is, amelyen magyar cég is szerepel. A térképen jól látszik, melyik cég milyen műfajban tevékenykedik. Internetmegfigyelés, mobiltelefon-kémkedés, és így tovább. Az ügy Assange szerint azért visszás, mert éppen a legfejlettebb államok kifinomult rendszereit értékesítik a diktatúráknak. Összesen 160 cég van a listán 25 országból.

A Wikileaks egyik partnere a francia Owi online lap egy olyan cégen, az Amesysen keresztül szemléltet, amely párizsi székhelyű, és Kadhafinak szállított olyan felszereléseket, amelyekkel kémkedni lehet. Ezt az esetet részletezve a cikk arról számol be, hogy a Kadhafi-rezsim hogyan figyelte meg Amerikában, Angliában és más államokban élő líbiaiak levelezését, telefonjait.  Persze az Amesys azonnal cáfolta, hogy valaha is kapcsolatban állt volna a líbiai ügyféllel. Az újságnak azonban a birtokában volt egy olyan dokumentum, amely ennek az ellenkezőjét bizonyította. Ebben a cég Eagle nevű megfigyelésrendszerének működését írják le a líbiai ügyfelük számára.

A tájékoztatatóban szerepelt az is, hogy milyen internetes szolgáltatatások ellenőrzését tudják vállalni. Ezek: E-mailekre (SMTP, POP3, IMAP), Web-mailekre (Yahoo! Mail Classic & Yahoo! Mail v2, Hotmail v1 & v2, Gmail), VoIP – szolgáltatásokra, csetre (MSN Chat, Yahoo! Chat, AOL Chat, Paltalk, NDLR), Keresőkre (Google, MSN Search, Yahoo), Transfers (FTP, Telnet) vonatkoztak.

Kémek, mint mi

A magyar Neti Kft. 1993-ban alakult és a Puskás Tivadar Közalapítvány által létrehozott ún. Puskás Csoport egyik tagja. A lassan 20 éves cég saját tőkéje mára meghaladja az 1 milliárd forintot, és 30 belsős és 20 külsős szakembert foglalkoztat. A cég eleget téve törvényi kötelezettségének még ügyvezetőjének személyi illetményét is közzéteszi a weboldalán.

A magyar cég részéről Kőhalmi Zsolt elnök elmondta a Hír24-nek, hogy a Wikileaks őket illető dokumentumai egy prágai szakmai konferencia anyagán alapulnak. Cégük állami megbízásokra dolgozik, minden esetben megfelelve a törvényi előírásoknak – emelte ki. A Neti.com, mint mondta Magyarországon az egyetlen olyan cég, amely komplexen foglalkozik ilyen feladatokkal, és mint kiemelte, ennek abból a szempontból van jelentősége, hogy az állami szervek kiszolgálására egy magyar cég alkalmas.

A cikkben említett megfigyelési rendszerek kapcsán, konkrétumok nélkül elismerte, a cégük is képes kiszolgálni minden szintű igényt. Hozzátette: érkeznek hozzájuk külföldről is érdeklődők, ezekkel minden esetben a megfelelő körültekintéssel járnak el, és a Külügyminisztériummal veszik fel a kapcsolatot elsőként. Hazai példaként megemlítette, hogy a romagyilkosságok kapcsán a kulcsfontosságú adatfeldolgozáshoz használtak olyan eszközt, amilyeneket ők készítenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik