Nagyvilág

Megérkeztek New Yorkba az Iránban bebörtönzött amerikai turisták

A két férfi szerint csak azért tartották fogva őket "túszként" két éven át, mert amerikai állampolgárok.

Megérkezett vasárnap New Yorkba, és sajtótájékoztatón ártatlanságát hangoztatta az a két amerikai turista, aki két évet töltött iráni börtönben kémkedés és tiltott határátlépés vádjával. Josh Fattal és Shane Bauer azzal vádolta az iráni hatóságokat, hogy csak azért tartották fogva őket “túszként” két éven át, mert amerikai állampolgárok.

A két férfi merő színjátéknak nevezte az ellenük folytatott bírósági eljárást, amely – mint mondták – “nevetséges hazugságokra” épült, és Irán elleni amerikai-izraeli összeesküvés szereplőiként próbálta őket bemutatni. “Az egyetlen magyarázat a hosszas fogva tartásunkra Amerika és Irán 32 éves kölcsönös ellenségeskedése” – hangoztatta Bauer.

Az iráni határőrség 2009. július 31-én fogott el három amerikait – Bauert, Fattalt és Sarah Shourdot -, akik Irak felől lépték át a határt. Állításuk szerint gyalogtúrán vettek részt, egy turisták által kedvelt vízesést kerestek fel iraki kurd területen, és nem voltak tudatában a határsértésnek. Az iráni hatóságok nemcsak tiltott határátlépés, hanem kémkedés címén is vádat emeltek ellenük. Mindhárom amerikai ártatlannak vallotta magát a kémkedés vádjában, és kitartott amellett az álláspontja mellett, hogy tévedésből lépték át a határt.

A teheráni forradalmi bíróság idén augusztusban Bauert és Fattalt három-három év börtönbüntetésre ítélte illegális határátlépésért, további öt-öt évet pedig “egy amerikai hírszerző ügynökség javára végzett kémtevékenységért” kaptak. Ügyvédjük fellebbezett, és a hivatalos közlés szerint az iráni hatóságok a fellebbviteli bíróság döntéséig helyezték szabadlábra őket összesen egymillió dollár óvadék ellenében. A pénzt Omán fizette ki, s a két fiatal még szerdán elhagyta Iránt.

Hasonló forgatókönyv alapján tavaly szeptemberben bocsátották szabadon a súlyos beteg Sarah Shourdot, ugyancsak félmillió dolláros óvadék ellenében. A 32 éves nő azonnal visszatért az Egyesült Államokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik