Nagyvilág

Irán elengedte a kémkedés miatt elítélt két amerikait

A több mint két éve iráni börtönben ülő két fiatalt fejenként félmillió dolláros óvadék ellenében engedte haza Teherán.

Az iráni hatóságok szabadon engedték Shane Bauert és Josh Fattalt, akiket kémkedés és határsértés miatt nyolc évig tartó börtönbüntetésre ítéltek – közölte a CNN egy magasrangú amerikai tisztségviselőre hivtakozva. A két 29 éves amerikai férfit fogva tartó teheráni Evin börtönnél látni lehetett, ahogy egy diplomáciai autó, rendőri kísérettel, a főkapun át elhagjya az épületet. A két amerikait egy ománi tisztségivselő gondjaira bízták – közölte a CNN.

A két fiatalra svájci és ománi tisztségviselők várakoztak a börötönnél – közölte a CNN. Az Egyesült Államok érdekeit Svájc képviseli Iránban, míg a Teheránnal és Washingtonnal is jó kapcsolatokat ápoló Omán a szabadon engedésről szóló tárgyalásokban játszott szerepet.

Bauert és Fattalt  fejenként félmillió dolláros óvadák ellenében engedték szabadon. Azt nem lehet tudni, hogy a pénz honnan származik.

Az amerikaiakat egy nappal azelőtt engedték el, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök felszólal az ENSZ-közgyűlésen, New Yorkban.

A két férfit egy harmadik amerikaival együtt még 2009 júliusában vették őrizetbe az iráni hatóságok, az észak-iraki határ közelében. A három turista végig azt állította, hogy véletlenül tévedtek az iszlám köztársaság területére, amikor az iraki-iráni határnál lévő hegyekbe kirándultak.

A két férfi társa, Sarah Shroud egy éve jutott haza az Egyesült Államokba, miután betegsége miatt, félmillió dolláros óvadék ellenében, szabadlábra helyezték az iráni hatóságok. A pénzt Omán tette le – közölte akkor egy amerikai kormányzati tisztségviselő a CNN-nel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik