Nagyvilág

Washington elkerülné a véletlen háborút Iránnal

Az Egyesült Államok forródrót létrehozását tervezi az iráni katonai vezetéssel, hogy elkerüljenek egy félreértésen alapuló konfliktust.

Forródrót létesítését tervezi az Egyesült Államok az iráni katonai hatóságokkal – írta hétfői számában a The Wall Street Journal. Ezzel a lépéssel azt akarják elkerülni, hogy esetleges összeütközések a két ország haderői között a Perzsa-öbölben elfajuljanak.

Az Egyesült Államokat különösen annak a gyorsnaszádflottillának a tevékenysége aggasztja, amelyet a Forradalmi Gárda, a teheráni rezsim elit alakulata irányít. Ezek a rakétákkal felszerelhető egységek rendszeresen szembekerülnek az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek az Öböl vizein áthaladó hadihajóival – írta az újság.

Az utóbbi hónapokban egy amerikai rombolónak figyelmeztető lövéseket kellett leadnia az egyik ilyen naszád felé, amely a jelek szerint arra készült, hogy nekiütközzön. Az iráni légierő gépei is megközelítettek amerikai haditengerészeti egységeket.

Mivel Washington attól tart, hogy egy ilyen incidens valamilyen félreértés folytán nagyobb konfliktussá fajulhat, amerikai illetékesek azt tervezik, hogy hivatalos javaslatot tesznek az iszlám köztársaságnak közvetlen sürgősségi kapcsolat létesítésére – olvasható a The Wall Street Journalban. A lap szerint a Pentagon vezetői kezdetben főként több kapcsolatot óhajtanának a két ország haditengerészete között, hogy mindkét oldalról elkerülhető legyen a rossz helyzetértékelés.

A The Wall Street Journal nem tudta megerősíteni, hogy a forródrótra vonatkozó amerikai javaslatot akár informálisan is Teherán elé terjesztették-e, de azt érzékeltette, hogy ha igen, akkor Irak volt a közvetítő. Az iráni elnököt és a külügyminisztert e héten New Yorkba várják az ENSZ Közgyűlésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik