Nagyvilág

A törököknek csak a teljes jogú uniós tagság kell

Törökország határozottan elutasítja a Németország által felkínált stratégiai partnerséget – jelentette ki a török államfő.

Abdullah Gül török államfő a Christian Wulff német elnökkel folytatott berlini tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón országa stratégiai célkitűzésének nevezte az Európai Unióhoz való teljes jogú csatlakozást, amelytől Ankara nem hagyja magát eltéríteni. Egyidejűleg hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Törökország esélyt kapjon a megfeneklett csatlakozási tárgyalások lezárására.

Gül a sajtóértekezleten nem ismételte meg azokat a korábbi ankarai fenyegetéseket, amelyek szerint országa befagyasztja kapcsolatait az unióval, ha Ciprus újraegyesítése ügyében nem történik előrehaladás.

Törökország tervezett európai uniós csatlakozása megosztja a német kormánykoalíciót. Míg a kisebbik kormánypárt, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a teljes jogú tagságot támogatja, az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívok elutasítják azt.

A német kancellár a múltban már több alkalommal is egyfajta megkülönböztetett partneri viszonyt, más szavakkal stratégiai partnerséget javasolt a teljes tagság helyett. Gül azonban ezt a hétfői tárgyalásokon minden korábbinál határozottabban elutasította.

Berlini értesülések szerint a török államfő útban Berlinbe a repülőgép fedélzetén meglehetősen negatív véleményt fogalmazott meg az Európai Unióról. Török újságírók előtt az uniót egy olyan kerékpároshoz hasonlította, akinek már nincs ereje a pedálozáshoz, ezért a bukás veszélye fenyegeti. Ebben a helyzetben Törökország “erényei” az EU javára válnának – érvelt Gül, aki mindehhez állítólag még azt fűzte hozzá: országa a nemzetközi színtéren ma olyan befolyással rendelkezik, mint az egész unió együttvéve.

A mérsékelt iszlamistának tekintett Abdullah Gül kedden találkozik Angela Merkel kancellárral.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik