Nagyvilág

Élesen kritizálja utódai politikáját Helmut Kohl

A 81 éves egykori kancellár szerint Berlinnek "vigyáznia kell, nehogy mindent eljátsszon."

Szokatlanul nyíltan tört pálcát utódai politikája fölött egy német folyóirat hasábjain Helmut Kohl.

A Németországot rekord hosszú ideig (1982-98) kormányzó egykori kancellár az Internationale Politiknak adott interjúban azt vetette Gerhard Schröder, illetve Angela Merkel szemére, hogy érthetetlen külpolitikai döntéseikkel kiszámíthatatlanná tették Németország irányvonalát.

A kifogásolt kormányzati döntések között említette a Schröder-kormány kimaradását az Irak elleni katonai intervencióból, valamint a második Merkel-kormánynak azt a húzását, amellyel tartózkodásra kötelezte az ország ENSZ-nagykövetét a Líbia elleni légi csapásokat előirányzó BT-határozatról megejtett szavazáson.

A 81 éves egykori kancellár szerint Berlinnek “vigyáznia kell, nehogy mindent eljátsszon”… Németországnak mások számára egyértelművé kell tennie, milyen álláspontot vall, és mik a céljai. Ellenkező esetben az a veszély fenyegeti, hogy magatartása tetszőlegessé és kiszámíthatatlanná válik”.

A politikai cikk-cakk irányvonal következményének tulajdonítja a CDU egykori elnöke, hogy Barack Obama amerikai elnök legutóbbi európai látogatása alkalmával két szomszédos államot (Francia- és Lengyelország) is felkeresett, Németországot viszont nem. “Mindazok után, amit mi, németek és az amerikaiak közösen átéltünk, álmomban sem gondoltam volna, hogy egy amerikai elnök Európába jön, és Németországon egyszerűen átrepül, azt is mondhatnám: keresztülnéz” – fogalmazott Kohl.

Kohl kifejezetten hibának minősítette, hogy a Merkel-kormány tavaly úgy döntött: megszünteti a sorkötelezettséget a Bundeswehrnél. A Schröder-kormánynak pedig azt hányta a szemére, hogy áldását adta Görögország csatlakozására az euróövezethez. Mélyreható reformok nélkül Athénnak nem lett volna szabad bevezetnie a közös európai fizetőeszközt – mutatott rá Kohl.

Mindazonáltal a jelenlegi nehéz helyzetben Athénnal való szolidaritásra és az euró megmentésére intette Európa államait. “Nincs más választásunk, ha nem akarjuk, hogy Európa kettészakadjon. Az egyesült Európának, éppen Németország szempontjából is, nincs alternatívája” – hangoztatta az egykori német kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik