Gazdaság

Németország nem akar segíteni Olaszországon

Angela Merkel német kancellár gazdasági szakértői elutasítják Olaszország esetleges megmentését - értesült a Der Spiegel.

A rendszerint jól értesült hamburgi hetilap internetes kiadásában vasárnap olyan információkat közölt, amelyek szerint a német kormány egyre erőteljesebben kételkedik abban, hogy Olaszország az euróövezeti támogatási alap, az úgynevezett EFSF segítségével megmenthető-e. A borúlátó jóslaton az sem változtatna, ha a szóban forgó mentőalapot megháromszoroznák. Egy olyan nemzetgazdaság, mint az olasz, túl nagy ahhoz, hogy a támogatási alapból megmenthető legyen – vélekednek a Der Spiegel szerint a kancellár szakértői.

Olaszország pénzügyi szükséglete óriási: az idézett szakértők becslése szerint a partnerországok nem tudnak garanciát vállalni a több mint 1,8 billió eurót kitevő olasz államadósságra.

Németország éppen ezért ahhoz ragaszkodik, hogy Olaszországnak takarékossági intézkedésekkel és reformokkal magának kell megtalálnia a válságból való kiutat. Az EFSF, azaz euróövezeti mentőalap ezzel szemben a kis- és közepes nagyságú országok támogatására hivatott.

Az alap feltöltéséről az elmúlt időszakban vita alakult ki. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a napokban erre tett javaslatot, német részről ezt azonban elutasították. Az alap a korábbi megállapodás alapján 440 milliárd euróra rúg, Görögország 109 milliárd euróra tervezett megsegítése után azonban aggodalmak szerint az arra esetlegesen rászoruló újabb országok számára nem maradna elegendő pénz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik