Nagyvilág

Újabb nehézségek a sérült japán reaktornál

Nehéz pillanatokat éltek át a március 11-én megsésült Fukushima-1 erőműjének dolgozói.

A sérült reaktor hűtése közben a szakembereknek ügyelniük kell, hogy a radioaktív víz ne szivárogjon az óceánba. A jelentések szerint nem kizárt, hogy a radioaktív folyadék távozott a reaktorból, a hatóságoknak jelenleg ezzel a feladattal kell megküzdeniük.

A Fukushima-1 atomerőműben változatlanul kiszámíthatatlan a helyzet alakulása Kan Naoto japán miniszterelnök szerint, ami maximális erőfeszítéseket követel a kormánytól.

Kan Naoto erről kedden a japán felsőház költségvetési bizottsága előtt beszélt, hangsúlyozva: továbbra sem tudják megjósolni, hogyan alakul majd a helyzet az atomerőműben, ez pedig maximális készültséget követel a kormánytól a problémák kezeléséhez.

“Riadókészültségben áll” a japán kormány a fukushimai atomerőműnél kialakult válsághelyzet miatt – mondta kedden Kan Naoto miniszterelnök. Eközben sugárzást mértek a dél-koreai hatóságok Szöulban, az Egyesült Államokban pedig az esővízből mutatták ki a radioaktivitást.

A sugárzás növekedése megakasztotta az erőműnél a reaktorok hűtőrendszerének újraindítására tett erőfeszítéseket, pedig ez lenne a legfontosabb a nukleáris katasztrófa megelőzéséhez.
A Fukushima egyes számú atomerőművének (Daiicsi) hat reaktora van.A március 11-i földrengés és szökőár következtében mind a hat reaktorblokkban megszűnt az áramellátás, így leálltak a hűtőrendszerek.

Meghaladta a 11 ezret a pusztító földrengés halálos áldozatainak száma Japánban: a keddi tokiói adatok szerint a március 11-én pusztító földregésnek és szökőárnak 11 063 halottja van, az eltűntek száma 17 258.

A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében 240 ezer ember talált menedéket a kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban. A legtöbb halálos áldozat Mijagi prefektúrában volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik