Nagyvilág

Eltérő uniós vélemények a várható menekülthullámról

Szögesen eltérő vélemények hangzottak el az egyes EU-országok belügyminiszterei részéről csütörtöki brüsszeli tanácskozásukon.

Az elnöklő Pintér Sándor, a magyar belügyi tárca irányítója a megbeszélés előtt az MTI-nek az észak-afrikai fejlemények kapcsán elmondta: az elmúlt hetekben eddig mintegy 5 ezer menekült érkezett Olaszországba, és ez szerinte nem akkora nagyságrend, hogy megfelelő uniós szolidaritás mellett Olaszország ne tudna megbirkózni a helyzettel. Emlékeztetett arra, hogy Görögországban százezer menekült tartózkodik.

Roberto Maroni olasz belügyminiszter szolidaritást és támogatást kért a többi uniós tagállamtól a szerinte várható nagyobb menekültáradat miatt.

Az aggodalmak abból táplálkoznak, hogy egyes becslések szerint akár egymillió körül lehet azoknak a száma, akik a Szahel-övezet országaiból érkezve Líbiában gyülemlettek fel, és ha a líbiai polgárháborús helyzet nyomán a Kadhafi-rezsim már nem tartaná vissza ezeket a – részben menekülttáborokba zsúfolt – embereket, akkor jelentős népvándorlás indulhat meg Európa felé.

Maria Fekter osztrák belügyminiszter azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi, ötezres létszám össze sem vethető azzal a menekülthullámmal, amellyel a balkáni háborúk jártak. Akkor Ausztriába 160 ezer menekült érkezett, és közülük 110 ezer ott is maradt. Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint Olaszországot a menekülthullám “valóban igénybe veszi, de nem túlzott mértékben”. Úgy vélte, ez a későbbiekben sem várható.

Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök a Die Welt című német napilap csütörtöki számában megjelent interjújában azt a szemrehányást tette az EU-nak, hogy mindeddig alábecsülte az észak-afrikai országok gondjait, azt hitte, hogy ott viszonylagos stabilitás uralkodik, és ez szerinte “öncsalás” volt.

Az Európai Unió belügyminiszteri tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Pintér Sándor várakozásai szerint az Európai Unió kezelni tudja a líbiai történések miatt várható problémákat. A magyar miniszter a soros elnökség nevében azt követően beszélt erről, hogy csütörtöki brüsszeli találkozóján a tanács áttekintette a helyzetet menekültügyi és egyéb szempontokból.

Nemzetközi sajtótájékoztatóján Pintér Sándor úgy fogalmazott: a segítőkészség és szolidaritás jellemezte az uniós tanácskozást. Emlékeztetett arra, hogy az EU már több konkrét lépést tett, és úgy vélte: ezek eredményeképpen az unió kezelni tudja a történéseket. Egy külön nyilatkozatban azt is elmondta: tudomása szerint mintegy 50-60 magyar állampolgár tartózkodik Líbiában, értük Magyarország repülőgépet küld.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik