Gazdaság

Európai olajcégeken csapódhat le az észak-afrikai káosz

Negatív hatást gyakorolhat az észak-afrikai és a közel-keleti megmozdulások esetleges elhúzódása a térségben aktív nagy európai olajipari társaságok adósprofiljára.

Mindez a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott elemzésében olvasható.

Egy másik nagy citybeli ház, a JP Morgan szerint még korai a világgazdasági növekedést félteni a megugró olajáraktól, mivel az eddigi drágulás egyelőre néhány század százalékpontnyi lassulást okozhat az év egészében. A Commerzbank csütörtöki elemzése szerint az euróövezeti pénzügypolitika a jelenlegi kockázati helyzetben előnyösebb, mint az amerikai.

A Fitch csütörtöki elemzése szerint az európai nagy olajcégek közül különösen az ENI, az OMV, a Repsol és a BG Energy Holdings van jelentős mértékben kitéve a líbiai és/vagy az egyiptomi fejleményeknek.

A hitelminősítő szerint az ENI, az OMV és a Repsol tevékenységének földrajzi megoszlása arra vall, hogy e cégek szénhidrogén-kitermelésének 9-14 százaléka ered Líbiából, a BG Energy teljes nyersolaj- és földgáztermelésének negyedét pedig az egyiptomi mezők adják.

A Fitch szerint két fő kedvezőtlen forgatókönyv megvalósulásának lehetnek érdemi következményei a térségben tevékenykedő olaj- és gázipari cégek üzleti és pénzügyi profiljára rövid és középtávon: az egyik a kitermelés hosszabb ideig elhúzódó fennakadása, a másik az, ha az érintett országokban a külföldi cégekkel szemben “ellenséges” működési környezet alakul ki.

A hitelminősítő szakértői úgy látják, hogy ezek az aggályok elsősorban Líbiával kapcsolatban merülnek fel, mivel “a hatalomváltás mechanizmusai itt a legkevésbé fejlettek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik