Nagyvilág

Izrael újabb telepeket épít

Izrael jóváhagyta 1300 lakás felépítését a főleg arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben - jelentette be a belügyminisztérium: Washington csalódott, az ENSZ-főtitkár aggódik.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök éppen egyesült államokbeli látogatáson tartózkodik, és ezen feltehetőleg központi téma az, hogy hogyan lehetne felújítani az izraeli-palesztin tárgyalásokat, amelyekről éppen amiatt vonultak ki a palesztinok, hogy Izrael a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó tíz hónapos moratórium lejártakor nem hosszabbította meg ezt a tilalmat. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemre vonatkozóan is követelik az építési tilalmat, mert leendő államuk fővárosának akarják megtenni a városrészt.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője a bejelentésre reagálva azt mondta: “Ez szembemegy az arra irányuló erőfeszítéseinkkel, hogy a felek fel tudják újítani közvetlen tárgyalásaikat.”

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sajtóirodája közleményben fejezte ki aggodalmát a telepeslakások építésének felújítása és amiatt, hogy bejelentették további lakások építését Kelet-Jeruzsálemben.

A palesztinok részéről Mahmúd Abbász elnök egyik tanácsadója, Nabil Abu Rudaine reagált a bejelentésre: “Izrael folyamatosan gyártja az akadályokat. Nem térünk vissza a tárgyalásokhoz mindaddig, amíg Izrael folytatja a telepek bővítését.”

Sem az izraeli, sem a palesztin félnek nem szabad egyoldalúan cselekednie, mert az ronthatja a tárgyalás útján elérendő békemegállapodás esélyeit – jelentette ki az izraeli látogatáson járó Martonyi János külügyminiszter a Jerusalem Post című lapnak adott interjújában. Szerinte a palesztinoknak inkább vissza kellene térniük a tárgyalóasztalhoz, mint hogy egyoldalúan kiáltsák ki államukat. Ezenkívül tartózkodniuk kell a terrorcselekményektől. Izraelnek pedig valamilyen formában ismét moratóriumot kellene bevezetnie a ciszjordániai zsidó telepeken folytatandó építkezésekre – tette hozzá a magyar külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik