Nagyvilág

Larry Kingnél járt Ahmedinedzsád

A híres amerikai riporter, Larry King szerdán Mamhmud Ahmedinedzsád iráni elnököt kérdezhette az ország nukleáris programjáról, az Iránban fogvatartott amerikai turistákról és arról, találkozna e Barack Obamával, ha már New Yorkban vannak mind a ketten.

Az iráni elnök az ENSZ közgyűlésére érkezett New Yorkba, a szervezet főhadiszállására. Ahmedinedzsád mostanában gyakori vendég az Egyesült Államokban, legutóbb májusban járt New Yorkba, az Atomsorompó Egyezményről szóló konferencián. Larry King sem először kérdezhetett a perzsa állam elnökétől, a tavalyi ENSZ közgyűlésen is faggatta, akkor elsősorban Irán az atomprogramról.

Irán gesztusokra vár és fegyverkezik

Mindeközben Irán és az Egyesült Államok közvetett tárgyalásainak előkészítése folyik amerikai hivatali források szerint. Irán gesztusokra is számít a múlt héten elengedett amerikai turista, Sarah Shourd szabadon bocsátásáért cserébe. Az amerikai reakciók egyelőre visszafogottak, és úgy tűnik, Obama elnök mindenképpen a nukleáris kérdés diplomáciai úton történő lezárását támogatja.

Ahmedinedzsád a Larry Kingnek adott interjúban egyértelműen a nukleáris fegyverkezéssel szemben foglalt állást, bár a nyár végén beindították busheri nukleáris reaktor és tesztelték a Halál Nagykövete névre keresztelt nagy hatótávolságú robotrepülőgépét is.

Egyelőre nem találkozik az iráni elnök és Obama

A szerdai interjúban Larry King kérdésére, hogy találkozna e az iráni elnök Obamával, ha már egy helyen tartózkodnak ebben a pár napban, Ahmedinedzsád kitérő választ adott. Az elnök szerint ez attól függ. Mint mondta, ők már előzetesen jelezték, hogy szívesen leülnek tárgyalni, akár a közgyűlés időtartama alatt is.

Hozzátette, kifejezetten hasznosnak tartaná, ha a párbeszéd a többi nemzet képviselői előtt és a média közvetítésével folyhatna, és ennek során vitathatná meg a két vezető nemzeteik nézeteltéréseit. Így mindenki hallhatná, mit akar valójában Irán, és ezzel sok probléma megoldódhatna a perzsa elnök véleménye szerint.

Larry King korábbi vendégére, az izraeli miniszterelnökre hivatkozva kérdezte Ahmedinedzsádot, nem tart-e egy izraeli megelőző csapástól. A perzsa állam elnöke visszakérdezett, hogy ki egyáltalán Netanjahu, hogy az irániaknak reagálnia kellene a kijelentéseire, majd „szakképzett gyilkosnak” nevezete az izraeli miniszterelnököt, akik gyerekeket és asszonyokat gyilkol.

Söpörnének, de nem atommal

Mikor Larry King Irán nukleáris törekvéseiről kérdezte, Ahmedinedzsád úgy reagált, a régióban senki nem tart a perzsa állam atomprogramjától a „cionista rezsimet” leszámítva, ezalatt értve Izraelt, melynek lesöprését a világtérképről már többször hangoztatta korábban. Hozzátette, ők az Egyesült Államok és a „cionisták” (nem ejtette ki Izrael nevét) leszerelését sürgetik, és nem akarnak saját bombát, sőt, a teljes leszerelést tartják üdvözítőnek, mert az atombombát a legszörnyűbb, legpusztítóbb fegyvernek tartja.

Larry King az Iránt sújtó embargókkal kapcsolatos kérdésre, hogy mennyiben érzi azok súlyát, az elnök, Ahmedinedzsád úgy válaszolt: ezek a szankciók az amerikai nép és az amerikai vezetés ellenséges viselkedésének legszembetűnőbb jelei. Az iráni gazdaság azonban már hozzászokott az évtizedek óta tartó embargóhoz és intenzív, önellátó gazdasággá alakult, nem érzi különösebben a szankciók hatásait.

Az iraki turizmus veszélyei

Az iraki határon túrázva Iránba áttévedt, és ott elfogott amerikai turisták szabadon engedésével kapcsolatban Ahmedinedzsád úgy fogalmazott, a két amerikai szabadon engedése óvadék ellenében a kegyelem és a könyörület jelei és emberies gesztusként értékelhetőek.

A még fogva tartottakról nyilatkozva azt mondta, a bíró döntésén múlik a sorsuk, neki nincs befolyása a bíráskodásra, de a fogvatartott amerikai nő esetében hangsúlyozta, hogy fontos az irgalom és a könyörületesség, és hogy a nő minél hamarabb hazajuthasson családjához. Felvette az FBI és az iráni biztonsági szolgálatok együttműködését is az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy ha a saját gyermekéről lenne szó, talán nem tenne –e meg mindent, hogy egy idegen országból kiszabadítsa, az iráni elnök úgy reagált, a törvények irányítják az emberek életét, aki pedig megszegi őket, annak számítania kell a számonkérésre. Iránban pedig a számonkérés skálája meglehetősen széles a bebörtönzéstől a kézlevágáson keresztül a megkövezésig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik