Külföld

Szlovénia jövőre OECD-tag lehet

admin
admin

2009. 11. 20. 15:11

Szlovénia 2010-ben csatlakozhat a fejlett piacgazdasággal rendelkező országokat tömörítő nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) - jelentette be pénteken a szlovén gazdasági miniszter.

Matej Lahovnik elmondta: a két éve indult csatlakozási folyamat a kormány várakozásai szerint jövőre lezárul, ami igen fontos fejlemény, hiszen az OECD-tagság révén világszerte az a kép alakul ki, hogy Szlovénia biztonságos ország, ahol érdemes befektetni.

Az OECD 2007-ben egyszerre öt országgal, Szlovénia mellett Chilével, Észtországgal, Izraellel és Oroszországgal kezdett hivatalos tárgyalásokat a tagságról. A tárgyalásoknak nincsen előre meghatározott menetrendje és nem feltétlenül vezetnek csatlakozási szerződés megkötéséhez. Mostanáig egyik ország sem lépett be a szervezetbe, amelyben Magyarország 1996 óta teljes jogú tag.

Az OECD az 1948-ban a Marshall-segély lebonyolítására és a nyugat-európai országok gazdaságának háború utáni konszolidálására felállított Európai Gazdasági Együttműködés Szervezet (OEEC) 1960-ban alapított jogutódja. A szervezet fő céljának azt tekinti, hogy elősegítse a tagországokban a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővülését és a pénzügyi stabilitást, illetve a világkereskedelem fejlődését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.