Nagyvilág

Az űrben folytatja harcát a két Korea

Dél-Korea várhatóan a napokban elindítja első űrrakétáját, a lépés minden bizonnyal dühödt reakciót fog kiváltani Észak-Koreából.Phenjan saját állítása szerint már juttatott műholdat a világűrbe, az ENSZ szerint azonban csak nagy hatótávolságú rakéták teszteléséről volt szó, amelyet a nemzetközi szervezet áprilisban elítélt.

Dél-Korea szerdán indította volna el első űrrakétáját, de a fellövést az utolsó pillanatban elhalasztotta. Az indítást a tervezett időpont előtt nyolc perccel állították le, és a helyi média szerint az üzemanyagot elkezdték eltávolítani az első gyorsító fokozatból, ami azt jelenti, hogy az indításra még legalább több napot várni kell.

A rakétaindítás valószínűleg dühödt reakciót fog kiváltani Észak-Koreából, amelyet az ENSZ büntetőintézkedésekkel sújt – írja a BBC. A világszervezet a legutóbb azért büntette meg Phenjant, mert áprilisban elindított egy nagy hatótávolságú rakétát. A sztálinista rezsim saját állítása szerint műholdat juttatott a világűrbe, általános gyanú szerint azonban a rakétaindítást tesztelte. Észak-Korea a minap bejelentette, hogy szigorúan figyeli a dél-koreai rakétaindítást.

Szöul egy hazai gyártású, tudományos műholdat akar felbocsátani Naro-1 típusú, 33 méter hosszú, kétfokozatú rakétájával, amelyet 400 millió dolláros költségen épített meg. Az első gyorsító fokozat orosz gyártmány. Dél-Korea 2018-ra saját rakétát akar építeni, 2025-re pedig egy Hold-szondát feljuttatni. Ezenkívül műholdak pályára állításában akar kereskedelmi szolgáltatást nyújtani. Ezeken a területeken azonban messze lemaradt Japán, Kína, India, illetve bizonyos vonatkozásban Észak-Korea mögött.

A rakétaindítás előtt Szöul óva intett mindenkit a túlzó várakozásoktól, mondván, hogy általában 30 százalékos esély van sikeres indításra azokban az esetekben, amikor valamely ország először indít műholdhordozó rakétát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik