Nagyvilág

Békét kötöttek a magyarok és a cigányok

A "békés együttélésről" szóló megállapodást írtak alá az erdélyi Csíkszentkirály település roma és magyar közösségei. A romák írásban vállalták, hogy tisztán tartják gazdaságaikat, mellékhelyiséggel látják el házaikat, gyerekeiket iskolába küldik és "civilizáltan viselkednek".

A hatóságok által kezdeményezett békéltetés azt követően vált szükségessé, hogy a múlt héten a magyarok felgyújtották az egyik roma lakos csűrjét, miután az megkéselt egy magyart.

A megállapodás szerint a romák kötelesek tisztázni törvényesen, hogy közülük ki, és mekkora földet birtokol. Ezentúl megvonják a lótartási jogot azoktól a romáktól, akiknek nincs a tulajdonában legalább fél hektár legelő. A vita egyik oka ugyanis az volt, hogy a romák állataikat a magyar gazdák földjén legeltették.

A roma közösség írásban vállalta, hogy tisztán tartják gazdaságaikat, mellékhelyiséggel látják el házaikat, gyerekeiket iskolába küldik, és “civilizáltan viselkednek”. A megállapodás egy másik pontja arra vonatkozik, hogy azonnal beszüntetik a lopásokat. A magyarok ugyanis azért haragszanak a romákra, mert lopnak a mezőgazdasági terményeikből.

A románokat nem érdekli

Közben nyilatkozatháború robbant ki Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke és a helyi rendőr-főkapitányság között, miután az önkormányzati vezető kijelentette, hogy a romániai rendvédelmi szervek képtelenek szavatolni a közbiztonságot. Borboly a rendőrség decentralizációját követeli, vagyis azt, hogy a helyi rendőrök és csendőrök fölötti ellenőrzés jogosítványát a belügyminisztérium adja át az önkormányzatnak.

“A román állam számára sajnos inkább az a fontos, hogy megváltoztassa a régió etnikai arányait, és nem az, hogy megfékezze a bűnözést” – olvasható a megyei önkormányzat elnökének közleményében.

A Krónika című napilap szerint a Hargita megyei rendőrség és csendőrség vezetősége elutasította Borboly vádjait. Leszögezték: a törvényszéki orvosi jelentés hiányában nem állt módjukban azonnal őrizetbe venni a szentkirályi roma nemzetiségű késelőt. A magyarokat ugyanis felháborította, hogy a társuk megkéselésével gyanúsított roma szabadon van, és ezt követően gyújtották fel a csűrt.

A rendvédelmi szervek megengedhetetlennek tartják, hogy a lakosság a törvény megszegésével válaszoljon bűncselekmények elkövetésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik