Nagyvilág

Kiderült az Obama-levél valódi tartalma

Obama keddi levelére reagálva Dmitrij Medvegyev orosz elnök úgy fogalmazott, hogy üdvözli a kapcsolatok javításának érdekében küldött pozitív jeleket, de a találgatásokkal ellentétben a levélben nincs szó alkuról. Obama üzenete nem tartalmaz olyan kitételt, hogy az Irán nukleáris fegyverkezésének megakadályozásában nyújtott orosz segítség fejében Amerika lemondana az európai rakétapajzs telepítéséről - mondta.

Habár a levél pontos tartalma nem ismert, orosz és amerikai illetékesek szerint az üzenetben Obama újfajta kapcsolatot ajánl Oroszország számára a Bush-évek nehézségei után – írja a The Guardian című brit napilap.

Gordon Brown brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után Obama teljesen alaptalannak nevezte a sajtó által terjesztett állításokat, amelyek szerint az Iráni nukleáris ambíciók letörésében nyújtott orosz segítség fejében hajlandóak lennének levenni a napirendről a kelet-európai rakétapajzsok építését.

Medvegyev sem alkuszik

Azt írtam a levélben, hogy ahogyan kezdünk eredményeket elérni Irán nukleáris fegyverkezésének felszámolásában, úgy válk egyre kevésbé aktuálissá a Lengyelországba és Csehországba telepítendő rakétapajzs – fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.

Medvegyev örömmel fogadta a levél „pozitív hangvételét”,és Obamához hasonlóan kiemelte, hogy az iráni atomprogram és az amerikai rakétapajzs két külön téma, amelyek semmiféle alku tárgyát nem képezhetik. Medvegyev hangsúlyozta, hogy Moszkva szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal az iráni nukleáris program ellenőrzésében. Arra számítok, hogy a Washingtonból érkező pozitív jeleket konkrét megállapodásokra fordíthatjuk le – mondta.
Medvegyev titkára jelezte, hogy bár a levél számos megállapítást és indítványt tartalmazott, de nem szerepelt benne konkrét megállapodásra vonatkozó felhívás.

Clinton nem enged

Ami a rakétapajzsok telepítését illeti, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az amerikai elnökhöz képest kevésbé békülékeny hangot ütött meg. Még ha ki is derül, hogy Iránnak nincsenek atomfegyverei, a hagyományos fegyverei éppen elég okot szolgáltatnak egy európai rakétapajzs kiépítésére – fogalmazott az MSNBC -nek adott keddi interjúban.

Az Egyesült Államok jelenleg Iránnal kapcsolatos politikájának felülvizsgálatát fontolgatja. Szóba kerül, hogy felajánlják Iránnak a kétoldalú tárgyalások lehetőségét, és ezzel egy időben nagyobb szankciókat is kilátásba helyeznek. A tárgyalások sikertelensége esetén keményebb gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi korlátozások bevezetéséhez kérnék az ENSZ támogatását. Moszkva nem támogatja az Iránnal szembeni újabb szankciókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik