Nagyvilág

Grúzia tűzszünetet kér

Etnikai tisztogatással vádolta meg Grúziát szombaton Lavrov orosz külügyminiszter. Az orosz elnök szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A grúz elnök tűzszünetet kért.

Azonnali tűzszünetre szólított fel szombaton Mihail Szaakasvili grúz elnök, miután átfogó orosz katonai invázióról beszélt.

Az államfő arról is beszélt, hogy kérni fogja a parlamentet, hagyja jóvá a hadiállapot bevezetését célzó rendeletét. Mint mondta: azért kénytelen ehhez az eszközhöz nyúlni, mert Oroszország részéről katonai agresszió fenyegeti Grúziát.

“Az ajánlatom azonnali tűzszünetre, a csapatok szétválasztására és minden olyan terület fegyvermentesítésére szól, ahol összecsapások vannak.” Hozzátette, hogy “Grúzia kész megtenni az első lépést, feltéve, ha nem alakul ki nemzetközi vákuum és komoly nemzetközi folyamat” kezdődik.

Grúz kenyér (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Grúz kenyér (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Ezt megelőzően az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov hangoztatta, hogy Mihail Szaakasvili grúz elnök olyan Grúziát akar, ahol csak grúzok élnek, és ezért etnikai tisztogatást szervez.

A külügyminiszter bírálta Ukrajnát is, amely szerinte bátorítja Grúziát az etnikai tisztogatások végrehajtására Dél-Oszétiában. Mint mondta, Kijev erőteljesen fölfegyverezte Grúziát, és ezzel fegyveres beavatkozásra, etnikai tisztogatásra bátorította Tbiliszit.

Az összecsapásokról itt olvashatja cikkünket.

Senki sincs biztonságban

Anélkül, hogy az Egyesült Államokat nevén nevezte volna, Lavrov a szemére vetette a Nyugatnak, hogy fegyverekkel és kiképzőkkel hozzájárult az egykori szovjet köztársaság militarizálásához.

Azokkal a grúz állításokkal kapcsolatban, hogy az orosz harci gépek grúz területeket bombáztak, az orosz politikus hangoztatta: Grúzia bombázta az orosz békefenntartókat és polgárokat. Figyelmeztette egyben a kis kaukázusi országot, hogy ne érezze magát biztonságban.

Humanitárius katasztrófa?

Dmitrij Medvegyev orosz államfő Moszkvában a dél-oszétiai konfliktusról szólva humanitárius katasztrófáról beszélt, és megbízta az illetékes szerveket, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést ennek elhárítása érdekében.

Az elnök a rendkívüli helyezetek minisztériumának, az egészségügyi és szociális fejlesztési minisztériumnak és a Szövetségi Migrációs Szolgálatotnak a vezetőivel a menekültek elhelyezésének kérdéseit vitatta meg.

Harmincezer menekült

Dél-Oszétiából nem egészen két nap alatt 30 ezer ember érkezett menekültként Oroszországba, s mindannyian megkapják a szükséges segítséget – közölte a megbeszélés után Szergej Szobjanyin, a kormány apparátusának vezetője. A felmerülő problémák és kérdések megoldására Moszkvában, illetve Vlagyikavkazban stábokat hoztak létre az érintett főhatóságok képviselőiből.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere arról számolt be, hogy a minisztérium még szombaton Észak-Oszétiába, s onnan repülőgépen Dél-Oszétiába nagy mennyiségű műszaki felszerelést küld, amely Chinvali ellátásához szükséges, többek között áramfejlesztő generátorokat és víztisztító berendezéseket.

Nincs víz

Sojgu elmondása szerint Chinvaliban nincs ivóvíz, mert megsemmisültek a szükséges berendezések. Beszámolt arról is, hogy szombatra virradó éjszaka a minisztérium bázisairól a dél-oszétiai határ közelébe vittek nagy mennyiségű élelmiszert és közszükségleti cikket.

Emellett a minisztérium Dél-Oszétiában hozzálátott a menekültek ideiglenes elhelyezéséhez szükséges pontok kialakításához: a határ közelében egyelőre mintegy 2000 fő befogadására alkalmas sátortáborok épültek fel.

Grúz lövészek

A rendkívüli helyzetek minisztériuma egy légi úton szállítható kórházat is küldött Dél-Oszétiába. Szombaton délelőtt ez már felépült, és fogadja a sebesülteket.

Az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia kórházaiban szombaton 45 dél-oszétiai sérültet ápoltak. Irina Gaglojeva, a dél-oszétiai tájékoztatási bizottság vezetője szombaton délelőtt az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a Chinvali külvárosaiban tartózkodó grúz lövészek akadályozzák a sebesültek kórházba szállítását.

Bush leállítaná az oroszokat

A Grúzia elleni, a déloszét területeken kívüli orosz támadások a válság veszélyes eszkalációját jelenthetik, ezért a bombázások azonnali leállítására szólította fel Moszkvát szombaton George Bush.

A pekingi olimpián tartózkodó amerikai elnök hangoztatta, hogy nagyon aggasztja a grúziai helyzet. Az orosz támadások a fegyveres konfliktus övezetétől távol eső grúz régiókban történnek, ami a viszály veszélyes eszkalációját jelenti.

Hozzátette, hogy tiszteletben kell tartani Grúzia területi egységét, és egyben felszólította Oroszországot, vessen véget a bombázásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik