Nagyvilág

Rakétákkal támadnak a grúzok

Ismét Grad típusú sorozatvetőkből kilőtt rakétákkal vették tűz alá szombat reggel a Chinvaliban állomásozó békefenntartókat a grúz erők. 15 orosz katona meghalt.

Az orosz erők szombaton ellenőrzésük alá vonták a déloszét fővárost, Chinvalit – közölte Vlagyimir Boldirev orosz tábornok.

A Dél-Oszétiában állomásozó orosz békefenntartó erők összesen 15 katonája halt Chinvaliban meg azóta, hogy a grúz erők csütörtök éjszaka nagyszabású hadműveletet indítottak a szakadár tartomány fővárosának bevételére – közölte az orosz szárazföldi erők egyik szóvivője.

Menekülnek Chinvaliból (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Menekülnek Chinvaliból (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

German Zsityenyjov az AFP francia hírügynökségnek elmondta: az elmúlt éjszaka a grúz támadásban újabb három orosz katona esett el.

Békéért harcolnak

Eközben az orosz hadvezetés közölte, hogy csapaterősítést küld a térségbe. Orosz hírügynökségek szerint Igor Konasenkov, a szárazföldi erők egyik illetékese elmondta: a különlegesen kiképzett egységek katonái néhány óra múlva a harci övezetbe érkeznek. Céljuk, hogy helyreállítsák a békét – fűzte hozzá.

Az orosz légierő csapást mért a Fekete-tenger partján lévő Poti grúz kikötőre és a közeli Szenakiban lévő katonai támaszpontra – közölte szombaton hajnalban Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára.

Kikényszerítik

Az orosz erők Dél-Oszétiában szombaton hadműveletet kezdtek a “béke kikényszerítésére” – jelentette be Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

“Békefenntartóink és a hozzájuk csatlakozott egységek (az orosz erősítés) hadműveletet folytatnak annak érdekében, hogy a grúzoktól kikényszerítsék a békét” – mondta az államfő. Ezeknek az egységeknek feladatuk továbbá a lakosság megvédése – tette hozzá.

Civileket bombáznak

“Tudomásunk szerint az oroszok civil és gazdasági létesítmények bombázásába fogtak – mondta Lomaja, aki szerint Mihail Szaakasvili grúz elnök hamarosan rendkívüli állapotot vezet be a Kaukázuson túli országban.

Vato Lezsava grúz gazdasági miniszter-helyettes arról számolt be, hogy 8-10 orosz vadászbombázó mért csapást Potira. Célpontjaik tartályok és egy hajóépítő-üzem voltak.

Teljes pusztítás

Az orosz légierő teljesen lerombolta a grúziai Poti kikötőjét, amely kulcsfontosságú a kaszpi-tengeri olaj szállítása szempontjából – erősítette meg szombaton közleményében a grúz külügyminisztérium.

Poti kikötője a Baku-Szupsza kőolajvezeték, valamint Szupsza olajkikötő közelében fekszik.

Amerika beszólt az oroszoknak

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter felszólította pénteken Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Grúzia területi épségét, szüntesse be grúz célpontokra mért légi csapásait, és vonja ki szárazföldi harcoló alakulatait grúz földről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megállapodás nélkül függesztette fel ülését a dél-oszétiai harcok miatt. Szombaton várhatóan újra összeülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik