Nagyvilág

A szerb radikálisok a koalícióról tárgyalnak

Vojislav Kostunica volt szerb miniszterelnök és Tomislav Nikolic, a radikálisok vezetője hétfőn elkezdte a tárgyalást egy esetleges kormányalakításról. A mérleg nyelve Milosevic egykori pártja lehet.

Andreja Mladenovic szerint a megbeszéléseket még folytatják, s lesznek tárgyalások a Szerbiai Szocialista Párt vezette hármas pártkoalícióval és a Bosnyák Lista az Európai Szandzsákért nevű tömörüléssel, amelynek meghatározó ereje a DSS-hez közel álló, Sulejman Ugljanin vezette Demokratikus Akciópárt.

A vasárnapi választás végeredményére még várni kell, de ha ezúttal is pontosnak bizonyul az általában jó előrejelzéseiről ismert CeSID (Központ a Szabad Választásokért és a Demokráciáért) becslése, akkor ez a négy párt, illetve pártszövetség 129 helyet szerez a 250 tagú belgrádi parlamentben.

A milosevici párt a mérleg nyelve

Az máris biztosnak tűnik,hogy ezúttal a Slobodan Milosevic örökségétől szabadulni s magukat korszerű szociáldemokrata pártként elfogadtatni akaró szocialisták alkotják majd a mérleg nyelvét.

Ők azt a lehetőséget sem zárták ki teljesen a választás előtt, hogy egy demokrata vezetésű kormányt támogassanak, de minden nyilatkozatukban világossá tették, hogy a radikálisokhoz és a szerbiai demokratákhoz érzik közelebb magukat.

Bajban van Tadics

Nélkülük a Borisz Tadic államfő által vezetett és a legtöbb parlamenti mandátumot megszerző hatpárti tömörülés csak akkor tud kormányt alakítani, ha összefog a radikálisokkal, vagy volt partnerével, a Kostunica vezette kettős pártszövetséggel.

Az előbbi minden bizonnyal lehetetlen, az utóbbi pedig nagyon kevéssé valószínű, s ha mégis megtörténne, akkor Szerbia oda jutna, ahol a választások előtt volt: lenne egy bizonyítottan működésképtelen, alapvető kérdésekben egyetérteni képtelen kormánykoalíciója, s pár hónap múlva meg lehetne tartani az újabb idő előtti parlamenti választást.

Ezt a lehetőséget Kostunica pártjának szóvivője hétfőn lényegében ki is zárta, amikor azt mondta: a DSS és a hozzá szorosan kötődő Új Szerbia párt arra készül, hogy vagy koalíciót alkot a radikálisokkal, valamint a szocialisták és a Demokratikus Akciópárt táborával, vagy ellenzékbe vonul.

Tadicnak kéne felkérnie Kostunicáékat

A kormányalakítás Szerbiában úgy történik, hogy az államfő – jelenleg Borisz Tadic – megbízást ad valakinek a létrehozására, majd az illető, miután megalkotta kabinetjét, ismerteti programját és kormánya névsorát a parlamentben, ahol legalább 126 képviselőnek igent kell mondania rájuk.

Előírás nem szabályozza, de a szokás az, hogy először a választáson legtöbb szavazatot kapott pártot kérik fel kormányalakításra, vagyis ebben az esetben a Demokrata Pártot, amelynek miniszterelnök-jelöltjét a pártelnök-államfő Borisz Tadic még nem jelölte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik