Nagyvilág

Árulásra figyelmeztették az ENSZ-t Szudánban

Azok a kormányok és hivatalnokok fogják majd elárulni a szudáni békefenntartó erőket, akik most támogatásukról biztosították az ENSZ-missziót - figyelmeztetette a szudáni kéksisakosok vezetőjét a ruandai ENSZ békefenntartó erők volt főparancsnoka.

A ruandai erők volt főparancsnoka, Roméo Dallaire nyílt levélben fordult a dárfúri vérengzés megállításával megbízott nigériai tábornokhoz, melyben arra figyelmeztette, hogy azok fordulhatnak majd ellene, akiknek a támogatásától függ csapatutánpótlás, finanszírozás, logisztika vagy politikai elkötelezettség tekintetében – írja a The Guardian című brit napilap.


Elárulhatják a missziót

A kartúmi rezsim elkötelezettsége az ENSZ-erők hosszú távú mandátuma iránt erősen kétséges – írja Dallaire, aki jelenleg kanadai szenátor. A tábornok megkérdőjelezte az ENSZ és az Afrikai Unió politikai elkötelezettségét is az ügyben, kiemelve, hogy a misszió sikertelensége esetén felelősségre kell vonni ezeket a szervezeteket, és számon kell kérni minden olyan esetet, amikor elmulasztották a segítségnyújtást.

Vasárnap Gordon Brown brit miniszterelnök a világ jelenlegi egyik legnagyobb tragédiájának nevezte a dárfúri helyzetet, és úgy vélte, hogy ha a szudáni kormány nem teljesíti a régió stabilizációjának érdekében tett vállalásait, akkor további szankciókra számíthat.


Humanitárius katasztrófa

Dallaire 1994-ben, a ruandai népirtás idején szerzett tapasztalatokat az afrikai országban. Akkor a biztonsági tanács figyelmen kívül hagyta kérését, melyben az ENSZ-erők megerősítését kérte annak érdekében, hogy gátat vethessenek a ruandai népirtásnak.


A Szudán nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban több mint 200 ezer ember vesztette életét a helyi fekete földműves népesség és a kartúmi kormány által is támogatott nomád arab milíciák polgárháborújának harci cselekményeiben és a háborúskodással együtt járó éhezésben, járványok következtében.

A felkelők 2003 elején fogtak fegyvert az etnikailag erősen kevert Dárfúr térségében, mert állításuk szerint az arabok által uralt kartúmi kormány elhanyagolja a koldusszegény sivatagos térséget és az ott élő fekete bőrű lakosságot. A konfliktus 2003-as kirobbanása óta két és fél millióan menekültek el térségbeli lakóhelyükről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik